Унгарският вътрешен министър предлага от 15 септември в Унгария да се обяви "кризисно положение заради масовата миграция".

Освен това Унгария ще завърши оградата по границата си със Сърбия предсрочно в началото на октомври (при срок 31-ви с.м.), съобщи началникът на кабинета на Виктор Орбан - Янош Лазар, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ограждението ще е с височина 3,5 метра и ще се простира по протежението на 175-километровата граница. По думите на Лазар оградата адекватно ще защитава страната.

След 15 септември се предвижда армията да започне да охранява границата със Сърбия, а незаконното й прекосяване вече ще е престъпление, което се наказва със затвор.

Въоръжените сили на Унгария участват в учения при границата със Сърбия, чиято цел е войниците да се подготвят да помагат на полицията при контролирането на огромния мигрантски поток в страната.

Министър на отбраната Ищван Шимичко съобщи, че в ученията участват около 2000 войници. Очаква се на 22 септември парламентът да одобри закон, който разрешава на армията да помага на полицията на границата.

По данни на полицията, от началото на годината в Унгария са влезли над 176 000 мигранти, което е над четири пъти повече отколкото през 2014 г. Те се насочват към по-богати държави от ЕС, предимно Германия.

Австрия спря влаковете от Унгария


Унгарските държавни железници пуснаха влакове до границата с Австрия, след като австрийските преустановиха временно обслужването на линията днес заради масирания мигрантски наплив, предаде Ройтерс.
Компанията обаче предупреди в изявление, че се очакват закъснения по трасето от столицата Будапеща до Хедешхалом, на границата с Австрия.

Малко по-рано днес австрийската държавна железопътна компания преустанови влаковите връзки с Унгария заради масирания наплив на мигранти, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Влаковете от Будапеща пристигат претъпкани с хора, а капацитетът ни за обработването на влизащите в Австрия хора е минимален, заяви говорител на железниците. От компанията уточниха, че движението на влаковете се преустановява за целия ден и все още не могат да кажат дали утре ще бъде възстановено.

Вчера властите в Унгария затвориха магистралата М5, след като около 500 бежанци разкъсаха полицейския кордон край село Рьоске, на границата със Сърбия, и тръгнаха пеша - някои към магистралата, други по второстепенен път към Сегед.

Унгария планира новите транзитни зони, които ще създаде близо до сръбската граница, да бъдат изолирани от останалата част на страната. В зоните ще се предоставя медицинска и друга помощ, каквато е необходима. Имигрантите, чиито молби за убежище бъдат отхвърлени, ще бъдат връщани в Сърбия.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?