Унгария затвори магистралата М5, след като около 500 бежанци разкъсаха полицейския кордон край село Рьоске, на границата със Сърбия, и тръгнаха пеша към магистралата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.  
Затворени са входовете към магистралата, включително този, който води от юг към Будапеща.

Унгарската информационна агенция МТИ съобщи, че между 200 и 250 мигранти са напуснали сборния пункт за бежанци близо до границата със Сърбия, след като полицията не е могла да удържи група мигранти, предимно млади мъже.

Според местния информационен сайт Индекс около 400 мигранти са напуснали сборния пункт. Половината от тях тръгнали по магистралата, а другите по второстепенен път - към Сегед.

Вижте снимки >>>

Унгарската телевизионна операторка Петра Ласло беше уволнена, след като беше заснета да рита и спъва мигранти, влезли в Унгария през границата със Сърбия.

Ласло беше уволнена от канал Ен1 Ти Ви за "неприемливо поведение", съобщи компанията. Тя е проявила агресия на сборен пункт близо до село Рьоске, където полицията отвежда мигрантите веднага след като те влязат в Унгария.

В публикуваните в интернет клипове се вижда как Ласло рита мигрант от група, опитваща да пробие полицейския кордон. По-късно тя спъва бягащ от полицията възрастен мъж, носещ малко дете, и той пада върху детето.

Записът, направен от германски оператор, беше видян от десетки хиляди души за един ден. Обществено възмущение предизвика и фактът, че тя работеше за канал, спонсориран от националистическата крайнодясна партия "Йоббик", известна с крайно враждебното си отношение към мигрантите.

АНКЕТА: Одобрявате ли задължителното квотно разселване на бежанци?