Това каза председателят на Бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова на брифинг в централата на ПП ГЕРБ, цитирана от „Фокус”.

Тя коментира изказване на Корнелия Нинова пред парламента, че България вече е взела дълг от 200 млн. евро през тази година, а до края на мандата се очаква дългът да нарасне с още 6 млрд. лв. 

Става въпрос за заем от Банката за развитие на Съвета на Европа, който парламентът одобри миналата седмица. Той е в размер на 200 млн. евро и е предназначен за съфинансиране на европроекти.

Преди месец финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България няма да взима нови външни заеми през тази година.

Менда Стоянова подчерта, че темата за дълга се подвига всеки път от страна на БСП, но на всички трябва да е ясно, че България ще има нов дълг дотогава, докато генерира дефицити.

„Дотогава, докато харчим повече от това, което имаме като приходи. Само че тази тенденция за миналата и за тази година е обърната и спекулациите на тема дълг трябва да престанат”, категорична е Стоянова.

За тази година в бюджета е предвиден дефицит около 2%, но това едва ли ще се случи с оглед добрата събираемост на приходите. Както и през миналата година - при заложен дефицит се очаква хазната да излезе на излишък.

„Отново се тиражира цифрата 16 милиарда. Много сме говорили за тази сума. Това е лимит – договорен лимит. Усвоени са около 10 милиарда към момента и нямаме основания да считаме, съобразно предвижданата от правителството 3-годишна бюджетна прогноза, че ще се тегли нов дълг извън тези 10 милиарда”, обясни тя.

„Ние 2016 година приключихме на излишък, 2017 към момента отчитаме излишък, а до 2020 година сме предвидили нулев дефицит”, отбеляза Менда Стоянова.

По думите й към 30 април спрямо края на 2016 година държавният дълг е намален с 333 милиона евро и тази тенденция ще продължи до 2020 година, когато се предвижда външният и вътрешният дълг на държавата да бъдат едва 22,3% от БВП.

„Това е тенденцията, това изпълнява правителството на Бойко Борисов. Всичко останало са спекулации”, каза още тя.

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията, заяви от своя страна, че това, което се говори от основния политически опонент на ГЕРБ - БСП, "не отговаря на истината и през цялото време те се стремят само и единствено да манипулират обществото".