Демонстрантите отхвърлиха проекта на правителството на премиера Петър Нечас да намали с 10% средствата за държавния сектор.

Според тях това ще доведе до намаляване на заплатите от 10 до 43%, в зависимост от секторите. Текстът ще бъде разгледан от правителството утре. 

Протестиращи от всички краища на страната се събраха по обяд на площад, недалеч от центъра на чешката столица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
След това потеглиха към министерството на вътрешните работи и на правителството, за да изразят недоволството си. Протестът се очаква да приключи на площад "Ян Палах" в сърцето на Прага.
 
"Демонстрациите не могат да решат проблемите, мисля, че всички разумни хора го знаят", заяви пред телевизия ЧТ24 чешкият президент Вацлав Клаус, бивш либерален икономист.

Кабинетът, който е на власт от средата на юли, вече одобри основните линии на бюджета за 2011 г., ограничавайки бюджетния дефицит с 4,6 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП). Окончателното приемане на бюджета за догодина се очаква в средата на декември.
През 2010 г. дефицитът се очаква да бъде 5,3% от БВП, като правителството очаква да го понижи до 3 на сто през 2013 г.

От вчера в Румъния започнаха протести под седмичен график против политиката на "затягане на коланите", провеждана от правителството. Протестите започнаха полицаите, ще ги последват лекарите, учителите и други държавни служители, недоволни от решението на кабинета да намали заплатите им с 25 на сто.

Продължават протестите на гръцки собственици на товарни камиони и цистерни. Стачкуващите са против намеренията на правителството да премахне практиката на лицензите и да остави единствено пазарът да регулира колко цистерни и тирове да обслужват търговията на едро в страната.

Миналата седмица 24-часова стачка на железничарите в Гърция спря вътрешните и международни влакове в Гърция. За пореден път железничари се обявиха срещу планираните орязвания на заплати и персонал в рамките на усилията за реформиране и частично приватизиране на губещата железопътна мрежа.