Делото в Бургаския апелативен съд се гледа при засилен обществен интерес, а от родителите на Валя – Мария и Валентин Димитрови, поискаха увеличаване на присъдата на 4 години затвор.

Трагедията се разигра на 17 юни м.г. на пешеходна пътека на ул. "Транспортна" в Бургас. 12-годишната Валя пресичала заедно с две свои приятелки, когато Надя Иванова, шофирайки личния си автомобил "Ауди" с превишена скорост, не спряла и я помела. Детето почина на място. Точно днес Валя трябваше да навърши 13 години.
 
Апелативната прокуратура също поиска по-строго наказание за шофьорката с мотив, че са нарушени грубо правилата за движение по пътищата и е подценена степента на обществена опасност на престъплението.

Адвокатът на обвиняемата - Станчо Кралев, обаче заяви, че има допълнителни доказателства, които смекчават вината й като шофьор, съобщи БТА. За 13 години стаж тя имала само 2 нарушения, като едното било за говорене по мобилен телефон. Той подчерта, че пред пешеходната пътека не е имало стоп лента. Неговата позиция е, че първата инстанция по делото е определила присъдата с идея за генерална превенция на подобни трагедии и поиска тя да бъде произнесена като като се има предвид индивидуалният случай.

След края на заседанието самата Надя Иванова заяви, че признава вината си. "Виновна съм, защото ако човек има сърце, би се чувствал виновен. Изкараха ме най-големия престъпник. Всеки ден ходя на мястото на катастрофата, както и на гробищата и се крия като престъпник. Детето ми също изживява всичко, за което той няма вина. В Интернет има постоянно пожелания синът ми също да умре. Баща ми също беше нападан. Обвинявам се във всеки момент, когато погледна сина си, че той е жив, а другото дете не е могло да си изживее детството", каза тя и допълни, че би застанала зад всички родители, които са загубили децата си.

Майката на загиналата Валя - Мария Димитрова, обаче реагира остро на изказването на Иванова.
"Тази жена след 9 месеца е решила да ходи на гробищата и да се запита какво е причинила на нашето семейство. За мен това е пълна глупост. Няма да я приема в нашата кампания за спиране на убийствата по пътищата, защото това е пълна подигравка. Ако тя е смятала, че трябва да спазва законите, нямаше да постъпи по този начин. Каквато и да е присъдата й – тя ще я преживее по някакъв начин, а може и да има обица на ухото, но най-наказаните сме ние. За нас винаги ще останат гробищата, спомените за Валя, лъчезарната й усмивка и звънливия й глас. Аз просто ще отброявам годините от смъртта на дъщеря си”, каза Димитрова, цитирана от бургаския сайт "Бесове".

Решението на Апелативния съд в Бургас се очаква в срок от един месец.