Тя направи това изявление по време на пресконференция след семинар на ПГ на „БСП за България" в Боровец, предаде „Фокус“.

Нинова подчерта, че в центъра за системата за сигурност трябва да се постави човекът.

„Много се говори за недокомплект в двете министерства, в службите. Много спекулации се появиха покрай проведения КСНС при президента Радев, както и престрелки между нас и управляващите вчера. Ще решим тези противоречия и проблеми, ако спешно и заедно направим едно нещо – да актуализираме бюджета за тази година с тези минимум суми, които са необходими за тези 1000 нови служители в МВР и 6000 в Министерство на отбраната“, допълни още Нинова.

Тя поясни, че на КСНС е била направена финансова обосновка колко ще струва това и са се обединили, че човекът е най-важен в системата. Според лидера на БСП сега трябва да се пристъпи към действие.

„Министърът вътрешните работи на КСНС обоснова искането за 1000 души назначаване в МВР с 300 млн. допълнително финансиране. При говорене за излишък, който варира от изказванията на премиера от 1 млрд. и половина до 3, че ги има в бюджета, смятаме, че тези 300 млн., които са абсолютно наложителни да се комплектова МВР, са възможни от излишъка. В отбраната също представиха своите разчети, те бяха също около 320 млн. Има възможност чрез излишъка в бюджета без да се нарушат другите бюджетни системи“, изтъкна Нинова.

„Ние си настояваме за това, че в цялата система за национална сигурност трябва да влязат демографска катастрофа, корупция, бедност, неравенства, контрабанда и вътрешните проблеми на страната. Просто днес не сме обсъждали това“, заяви тя.

Нинова поясни, че БСП ще направи втора такава среща по демография, здравеопазване, образование, контрабанда.

"И пред президента Радев настоях да има такъв консултативен съвет, той пое този ангажимент“, коментира още лидерът на БСП.

БСП иска актуализирана националната стратегия за сигурност

Нинова заяви, че по мнението на експерти трябва да се отмени реформата „Бъчварова“ в МВР и да се приеме нов Закон за МВР.

„Националната сигурност е тема за обединение, за съгласие, но е много важно на каква база го търсим това съгласие и на каква база го предлагахме. Днес направихме дискусия с възможно най-висока експертиза в държавата“, каза Нинова.

Тя поясни, че в дискусията са участвали ген. Пламен Студенков, Владимир Манолов, бивш началник на Националната служба за сигурност, Николай Радулов, преподавател, ген. Стефан Стефанов, Ангел Найденов, Иван Иванов, специалисти арабисти, международници.

"В резултат на днешната дискусия ние излизаме с предложение“, каза лидерът на БСП. Тя поясни, че БСП иска преглед на системата за сигурност, отбрана, МВР и службите.

„Пълен стратегически преглед за настоящото състояние, а не работа на парче. Второ -актуализиране на Националната стратегия за сигурност да стане до края на септември“, заяви лидерът на БСП.

Тя поясни, че от БСП искат през септември, тъй като през октомври най-вероятно ще се приеме бюджетът за следващата година, а тази национална стратегия не трябва да е документ без покритие.