Националният съвет на партията приема този вариант, след като тази седмица стана ясно, че е изпуснат срокът БСП да си прехвърли собствеността безсрочно. Това съобщи лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция след днешния пленум на партията.

Още преди шест години държавата изразява готовност да прехвърли собствеността върху монумента на БСП, но партията не предприе необходимите действия за това.

По тази причина беше предложен вариантът безвъзмездно ползване за срок не по-дълъг от 10 години, който дава право на ремонтни дейности.

Лидерът на БСП припомни, че възможностите по закон са три - наем, търг и право на ползване за 10 години. Националният съвет е решил БСП да отговори, че иска право на ползване за 10 години.

Ще продължим разговорите с екипа към МРРБ, защото има много подробности, които трябва да се уточнят, коментира Нинова.

Тя потвърди още, че партията работи по проект за телевизия и вероятно през октомври окончателно ще са готови с варианта.

Нинова  уточни, че още няма име за телевизията. Според нея не бива да се противопоставят проектите за телевизия и "Бузлуджа".

Можем да работим и по двата проекта и сме оптимисти, че ще се справим и с двата, каза тя.

Широкомащабна дарителска кампания
за ремонта на монумента на Бузлуджа ще организира БСП, след като поиска да поеме стопанисването на социалистическия символ.

"Ще организираме дарителска кампания, в която да се включат всички, които искат България да има културно наследство", обяви депутатът от „БСП за България" Крум Зарков пред bTV.