Преди дни БСП обяви, че е готова да ремонтира "архитектурната ценност" Бузлуджа. Още през 2011 г. първото правителство на ГЕРБ прехвърли безвъзмездно паметника на Бузлуджа на БСП. Години по-късно от левицата не бяха поели отговорност за монумента. Депутатът от БСП Крум Зарков обясни вчера, че ще организират мащабна дарителска кампания за ремонта на паметника.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза днес, че са се явили много кандидати, политически партии, неправителствени организации, които искат да стопанисват монумента.

"Изведнъж общината в Казанлък и областната управа се е сетила, че и те си го искат, след като години наред са го оставили на произвол. Това ми говори едно – съсредоточава се енергия, само и само да не се получи паметникът от БСП. Което е супер лицемерно", заяви Нинова.

Тя се срещна с регионалния министър Николай Нанков във връзка с приключването на процедурата по предоставяне на Комплекс „Бузлуджа“ на партията.

Шокирана съм от това, което разбирам тук и аман от номерата на Бойко Борисов. Първо - елате си вземете „Бузлуджа“ безвъзмездно, сега тук ни се обяснява как тази работа не може да стане“, посочи Нинова.

По думите ѝ много правителства поред не могат да се грижат за паметниците си, включително за този.
„Ето, ние желаем да го вземем, за да го възстановим, реставрираме и поддържаме“, каза Нинова.

Тя съобщи, че от МРРБ са предложили на БСП много варианти за възмездно предоставяне, като отдаване под наем или продажба след търг.

„За мен това е начин да не се случи това, което желаем – да получим един архитектурен паметник. Очевидно засега работата се затяга“, коментира Нинова.

„Нашето желание остава да отговорим на писмото, което сме получили от Министерски съвет през 2011 г., да получим паметника като собственици“, каза тя.

„Бойко Борисов да си изпълни това, което ни е предложил, иначе ще изкарам социалистите пред Министерски съвет“, заключи лидерът на БСП.

Нанков: Не може да се даде "Бузлуджа" без пари

Министърът на регионалното развитие Николай Нанков обаче посочи, че със сега действащите текстове в закона, безвъзмездно прехвърляне на паметника "Бузлуджа" е невъзможно.

Нанков припомни, че през 2011 г. има решение на Министерски съвет по казуса с "Бузлуджа".

„От тогава минаха 6 години, в които 5 пъти е напомняно на ръководството на БСП в различните му състави за приканване да приключим процедурата по действащите към момента нормативни текстова, в унисон с приетото решение“, съобщи министърът на регионалното развитие.

Той отбеляза, че с ръководството на БСП са обсъждали други варианти, като отдаване на паметника под наем и закупуването му чрез тръжна процедура.

„Ако бъде изявено желание на ръководството на БСП и след решение на Министерски съвет, паметникът може да бъде предоставен за безвъзмездно ползване за срок, не по-голям от 10 години“, обясни Нанков.

Според него има воля за прехвърляне на паметника на партията, но в момента законът ограничава възможностите.

„Неформално научих, че кметът на Казанлък също изявява желание да стопанисва паметника“, каза министърът. По думите му хипотезите за възмездно придобиване чрез тържна процедура не изключва участници.

Нанков съобщи, че данъчната оценка към момента е около 110 000 лв. за закупуване.

„Защо 3 ръководства на БСП проспаха тези 6 години и не финализираха процедурата?“, каза той.