"Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за иска за "Белене". Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България*, когато трябва да подпишем "Южен поток", заяви на специална пресконференция Бойко Борисов.
По думите му  Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги, но щом компанията "Атомстройекспорт" е завела иск за 1 млрд. евро, ще се съдим с нея.

Премиерът каза още, че добрите ни отношения с Русия не бива да се поставят под въпрос, "историята ни е такава - когато сме имали нужда, са ни помагали, но една компания си е позволила, без да ни информира, да заведе иск".
„Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск", коментира той. Щом искат съд - ще се съдим, наели сме най-добрата адвокатска кантора", закани се Борисов.

Междувременно Росен Плевнелиев подкрепи правителството за "смелите и нелеки решения за диверсификация".
"Затова ни заплашват, вероятно затова се опитват и да ни накажат с 1 млрд. евро неустойки по един проект с неподписан договор, с неясни правила и модел", коментира президентът. Според него се опитват да ни накажат за това, че искаме да бъдем независими и да имаме различни източници на доставки на газ и ток.

Държавният глава също заяви, че България иска да е добър приятел на Русия, но добави, че "доброто приятелство означава добри сделки за двете страни".
"Много често казваме не по братски, а по равно - и ние искаме по равно", каза Плевнелиев.
В отговор на искането за обезщетение президентът коментира, че България не е изненадана и допълни, че щяхме да сме изненадани, ако беше друго, ако беше нормално и истински партньорско.
Истинските приятели не се изнудват взаимно, категоричен е президентът.

"Не бих съветвал никоя страна или никоя компания да смята, че може да се държи с България по начин, който изглежда пренебрежителен или менторски", заяви пък министър Николай Младенов по повод на иска на "Атомстройекспорт".

* В момента в графика с чуждестранните посещение на руския президент Владимир Путин няма утвърдена визита в България. Това съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости, коментирайки съобщенията в български медии за очакваното посещение в България, предаде БГНЕС.
"В момента в графика няма напълно утвърдена визита, но контактите по дипломатически пътища ще продължат", каза Песков.