Така външният министър Николай Младенов коментира по ТВ7 написаното от експремиера Симеон Сакскобургготски в неговия блог по повод АЕЦ "Белене" и значението на проекта за страната ни.

След 20 години ще съжаляваме, че сме пропуснали възможността да построим централата, пише Сакскобургготски. Според него, "при провеждането на референдум е редно да оценяваме сериозно и отговорно АЕЦ "Белене", като една обединяваща и мотивираща цел, каквито бяха НАТО и ЕС. Без спекулации и партийна оцветеност".

Съдебният спор в арбитража в Париж относно претенциите на руската страна по проекта за компенсации има за цел да защити интересите на страната ни. Преди дни "Атомстройекспорт" предяви иск срещу България за над милиард евро.
"Не бих съветвал никоя страна или никоя компания да смята, че може да се държи с България по начин, който изглежда пренебрежителен или менторски, заяви Младенов.
Руският иск за 1 млрд. евро за "Белене" е вероломно нападение, цитира вестник "Стандарт" изказване на премиера Бойко Борисов .

Президентът на Русия Владимир Путин пристига за посещение в България на 9 октомври. Очаква се по време на посещението да бъде обсъден проектът "Южен поток" и българското участие в него. От Синята коалиция вече предложиха България да обвърже включването си в този проект с развитието на казуса за АЕЦ "Белене".