"Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги, но щом компанията "Атомстройекспорт" е завела иск за 1 млрд. евро, ще се съдим с нея", добави той, цитиран от БТА.
По думите му не бива да се поставят под въпрос добрите ни отношения с Русия. "Ние сме православни, християнски народи, историята ни е такава - когато сме имали нужда, са ни помагали, но една компания си е позволила, без да ни информира, да заведе иск", добави днес премиерът.

Той обясни, че стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за "Южен поток", той е приключен и започва да се строи, а по АЕЦ „Белене” продължават преговорите.
"Те прекрасно знаят, че 7-и реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там. Заявили сме писмено пред руската компания, че ще си платим оборудването за 7-и реактор, но за 8-и реактор трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. За това има договори, макар и те да не са направени както трябва - с цени и срокове. Щом искат съд - ще се съдим, наели сме най-добрата адвокатска кантора", закани се Борисов.

„Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск", коментира той.

Според Борисов, "Атомстройекспорт" са допуснали грешка.
"Сега ние ще направим всичко възможно и ще обявим за нищожен договора, сключен за предишната централа. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”, обясни още министър-председателят.

Той се радвал, че българският парламент ще проведе разследване на договорите за "Белене".

"Ние сме имали 80% изградена атомна централа. За нея се пуска търг, естествено идват само тези, които са изградили тези 80%. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80% и да кажат – ама ще правим нови реактори. Затова трябват конкурси. От 80% готова централа първо се договарят за 200 милиона евро да я откупят. Впоследствие обаче решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро", ядоса се премиерът.

За стария реактор, който е бил на площадката на АЕЦ "Белене", макар че е било договорено да се продаде за 200 млн. евро, България е получила от Русия 78 млн. евро след приспадането на всички допълнителни разходи за сметка на нашата страна.
Този реактор в момента произвеждал ток в Калининградската АЕЦ в Русия.

Борисов добави, че сега "Атомстройекспорт" иска 1 млрд. евро за полуготов реактор, а навремето са платили също за полуготов реактор 78 млн. евро.
Ето защо ще искаме от тези, които са изготвили и подписвали договорите, да обяснят как са правени сметките, категоричен бе министър-председателят.

"България иска да е добър партньор на Русия, но доброто партньорство и приятелство означава "не по братски, а по равно", коментира междувременно президентът Росен Плевнелиев.
"Затова дефинираме ясно нашите интереси и искаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори, виждате докъде доведоха", коментира той, цитиран от БГНЕС и "Фокус".

Въпреки че премиерът категорично назова 9 ноември като дата на посещението на руския президент Владимир Путин, Плевнелиев каза, че се подготвя такава визита.

В момента в графика с чуждестранните посещение на руския президент Владимир Путин няма утвърдена визита в България, но контактите по дипломатически пътища ще продължат, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по-късно следобед, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.