Предлага се разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две камари - на съдии и на прокурори, намаляване на мандата на ВСС до три или четири години (от сегашните 5), въвеждане на явно гласуване на членовете на ВСС и отчетност на главния прокурор пред Народното събрание. 

Борисов изрази надежда консултациите да приключат до две седмици, а работата в парламента по промяната на Конституцията - до лятната ваканция,"и тогава докладът ни (от ЕК) ще бъде много по-добър".

"През последните няколко месеца направихме това, което би трябвало да се случи в съдебната реформа. От всичко, което ни беше предоставяно, стигнахме до това, че съдебната реформа без промяна на Конституцията ще бъде половинчата и с право биха ни обвинили, че това не е каквото очакват хората", каза премиерът на пресконференция, цитиран от "Фокус".

По думите му хората очакват да има бързи съдебни процеси, а бизнесът иска справедливост. Всеки представител на ЕК или гост от друга държава, подчерта Борисов, поставял въпроса за справедливите съдебни решения. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и ефективно, категоричен бе той.

Премиерът съобщи, че снощи са разговаряли на тази тема с представители на Реформаторския блок, в чиито редици отдавна настояват за такива промени, и мисли, че ще намерят консенсус с всички за промени само в тази част на Конституцията, "за да могат да се вземат правилни решения”.

Борисов заяви, че сега действащият ВСС е недостатъчно ефективен, затова партиите, подкрепящи правителството, искат неговото реорганизиране, предаде БГНЕС.

"Ние предлагаме ВСС да бъде преизбран в две камари – на съдиите, която да бъде доминирана от съдии, избрани от съдии. От другата страна прокуроро-следователската гилдия. Двете квоти в съдебния съвет – за съдии и прокурори – да бъде 5 към 6 за прокурорите. Мисля, че това е справедливо решение и ще даде пълна независимост на съдебната система", обясни лидерът на ГЕРБ.

Според него по този начин веднага ще се форматира нов ВСС и ще бъде даден отговор на обществените очаквания и на препоръките на Европа.

Министър Христо Иванов пък заяви, че целта на промените във ВСС е създаването независим съд и все по-ефективна прокуратура, както и реорганизация на ВСС, така че в следващия да има по-голямо доверие. Прокурорската и съдийската колегии ще се събират по определен кръг въпроси, но кариерата на всеки отделен съдия, прокурор или следовател ще бъде гарантирана от съответната колегия, посветена на тях.

"Тази реформа (на ВСС) не изчерпва съдебната реформа, нека няма такива спекулации", категоричен бе обаче Христо Иванов.

В проекта, подготвян от правосъдното министерство, се настоява и за реформа на прокуратурата. Целта е да се даде независимост на редовите прокурори от техните преки началници и главния прокурор.

Иванов искаше и създаване на независима прокуратура за разследване на корупцията по върховете на властта, каквато има в Румъния, но самият Борисов вече каза, че тя не би била ефективна у нас.

Нов съдебен инспектор

Междувременно, на официална церемония, главният съдебен инспектор Теодора Точкова встъпи в длъжност. Това се случва символично на днешния Ден на юриста и в присъствието на председателя на парламента Цецка Цачева, главния прокурор Сотир Цацаров, омбудсмана Константин Пенчев, вицепремиера Меглена Кунева и висши магистрати, предаде БНР.

Точкова заяви, че работата й занапред ще бъде насочена към преодоляване на дефицита на справедливост, а Инспекторатът към ВСС ще се превърне в генератор на промените.