Дружеството се създава между "Български енергиен холдинг" ЕАД и "Газпром", с участие на акционерите в капитала 50/50, с място на регистрация България, съобщи кабинетът, цитиран от БТА.

Енергийният министър Трайчо Трайков съобщи, че споразумението ще бъде подписано в събота от премиерите Бойко Борисов и Владимир Путин, предаде КРОСС.
Междувременно Владимир Путин и Бойко Борисов са обсъдили по телефона реализацията на съвместни енергийни проекти. Това съобщи говорителят на руското правителство Дмитрий Песков, цитиран от БТА. Теми на разговора са били проектите в енергетиката и насроченото за 13 ноември работно посещение на Путин в София.

Бъдещата съвместна компания ще приеме резултатите от прединвестиционното проучване за проекта на българска територия и ще осъществи всички необходими дейности - възлагане на проектиране, ОВОС и др., предхождащи вземането на инвестиционно решение за проекта.
При положително инвестиционно решение за проекта, смесената компания ще бъде собственик и оператор на газопроводната система "Южен поток" на българска територия.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод по дъното на Черно море от руската станция "Береговая" до крайбрежието на България - Варна. Планирано е газопроводът да доставя газ на Източна, Централна и Южна Европа, заобикаляйки транзитни държави като Украйна. Строежът трябва да започне през 2013 г., а в края на 2015 г. по тръбата трябва да потече газ.

Трайчо Трайков каза още, че за АЕЦ „Белене” Македония все още се колебае, Сърбия е готова да участва, а Хърватия е отказала.