Най-големият производител на природен газ в света подписа споразумение с Българския енергиен холдинг (БЕХ) и обеща да извърши проучването бързо, предаде БТА.

"През първата половина на 2011 г. ще можем да вземем решение за оптималния маршрут на тръбопровода в Европа, като вземем под внимание всички възможности", заяви президентът на Газпром Алексей Милер.

 Между „Газпром" и БЕХ не са останали никакви противоречия. Няма пречки и за скорошното създаване на съвместно предприятие, което ще поеме върху себе си отговорността по проектирането, строителството и експлоатацията на българския участък от газопровода", е заявил Милер. Проектът явно го очаква успех, коментират от Руския център за енергийна експертиза.

„Уверени сме, че националните проекти ще бъдат завършени в максимално кратки срокове и още през 2011 година ще можем да приемем решение за оптимизирането на маршрута на газопровода в Европа, като се вземат предвид всички варианти", е подчертал ръководителят на руския газов холдинг, предаде КРОСС.

Газпром планира да изгради тръбопровода, за да доставя газ на Източна, Централна и Южна Европа, заобикаляйки транзитни държави като Украйна. Строежът трябва да започне през 2013 г., а в края на 2015 г. по тръбата трябва да потече газ.

По-рано този месец Румъния подписа споразумение с Газпром за евентуалното изграждане на сегмент от "Южен поток" на нейна територия. Руската компания все още не е взела окончателно решение откъде ще минава тръбопроводът.