В интервю за БНТ холандският министър по имиграцията и държавен секретар по сигурността и провосъдието Фред Теевен заяви, че има убеждението, че страната ни е готова за членство в зоната за свободно движение на хора в рамките на Европейския съюз.
"Определено Холандия гледа на България като на един партньор, който излъчва впечатление за сигурност и безопасност. Сътрудничеството с България е повече от добро. Аз проведох един изключително открит и откровен разговор с представители на българското правителство и в лицето на вицепремиера г-н Цветан Цветанов аз добих убеждението, че България е готова", заяви Теевен след среща с вицепремиера, който е на посещение в Хага.

Холандският министър добави, че Цветанов излъчва идеята, че България е готова и, че е време за допускане в Шенген. Това, което трябва да се свърши през следващите дни, е консултации между останалите държави в Северозападна Европа, каза още Теевен и уточни, че това предстои, защото датата 7 март наближава и трябва да се действа.

На 7 и 8 март ще се проведе Съвет по правосъдие и вътрешни работи, на която министрите от Евросъюза трябва да обсъдят поетапно присъединяване на София и Букурещ - първо с морските и въздушните, а по-късно и със сухопътните граници.

Холандия вече не обвързва присъединяването на Румъния към Шенген с докладите за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи румънският външен министър Титус Корлатеан след среща с холандския си колега Франс Тимерманс в Хага, предаде „Румъния инсандър”, цитиран от "Фокус".
В същото време холандският министър е посочил, че кабинетът в Хага продължава да се интересува от въпроса.
Румънският външен министър е поискал подкрепа от своя холандски колега за това по време на срещата на вътрешните министри на страните от ЕС през март да бъде дадена „зелена светлина” за разширяването на Шенген.

Преди дни Европейската комисия публикува негативен доклад за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел отчете, че през последната половин година страната е постигнала известен напредък, но все още съществуват тревоги за независимостта и стабилността на съдебната система. Въпреки че няма доклад за България, ЕК заяви, че българската съдебна система се нуждае от основна реформа.

През януари в прессъобщение от посолството на Холандия в София бе обявено, че правителството на страната все още няма позиция по въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенген. Решението ще бъде взето в тясно сътрудничество с останалите страни-членки преди заседанието на Съвета, заявиха тогава от дипломатическата мисия.