Приемът на България и Румъния в Шенген отново се отлага. Това стана ясно, след като германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих обяви, че страната му ще блокира присъединяването на двете балкански държави.

"Съветът на вътрешните министри на страните от ЕС реши, че въпросът отново ще бъде обсъден преди края на 2013 година. Има редица страни-членки, които имат различни опасения”, заяви ирландският министър на правосъдието Алън Шатър, който беше председател на срещата.
 
След срещата  в Брюксел Цветан Цветанов коментира, че няма как европейските партньори да не се вълнуват от ситуацията у нас и каза, че по време на днешното заседание, редица министри на вътрешните работи са проявили интерес - каква политика за сигурност ще следва България занапред и дали ще продължи досегашната линия на борба с престъпността, предаде БНР.

Цветан Цветанов каза, че някои от колегите му са изразили готовност да подкрепят политиката на правителството по време на предстоящата кампания. Като друга, много сериозна причина България да е нежелана в Шенген, която е особено валидна за Германия, Цветанов посочи т.нар. социален туризъм и ромския наплив от България и Румъния към западните страни.

В следващите дни ще започнат срещи и консултации на експертно ниво, за да се търсят варианти за противодействие на този феномен, каза Цветан Цветанов
Той обясни, че въпросът е най-вече дали не става дума за организирани структури, които подготвят и осъществяват различните форми на злоупотреба със социалните системи на други държави.

Вътрешнополитическата обстановка в отделни страни, изборите за ЕП и не на последно място - увеличеният миграционен натиск от трети държави са други причини, които, според вицепремиера в оставка, отместват Шенгенското членство.
Цветан Цветанов не отрече, че при така създалите се обстоятелства, следващият най-ранен възможен момент за него вече е пролетта на идната година.

Холандия първа поведе съпротивата срещу присъединяването на Румъния и България към Шенген, като настоя, че това ще доведе до увеличаване на организираната престъпност и корупцията. Хага обяви, че чака декемврийските мониторингови доклади на ЕК, за да реши.
Към Холандия напоследък се присъедини Германия, която обяви опасенията си за върховенството на закона в двете страни от ЕС. Австрия и Финландия също изразиха съмнения относно готовността на двете държави.