Това, което направиха с държавата за една година, за 10 години напред няма оправяне, посочи пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна на Летище "София" след посещението си във Вашингтон.

"Видовден дойде заради нашата глупост – на всичките, да се доверим отново на Местан, Станишев и Волен Сидеров – на новата тройна коалиция. Това, което чувам сега, е, че прибират парите на националните компании. За понеделник искат да ги съберат. Това навремето го правеше Луканов", посочи Борисов, цитиран от "24 часа".

"Това се казва да декапитализираш дружествата и да ги вкараш в несъстоятелност – да харчиш парите им и да ги докараш до фалит. Ето това прави Орешарски. В шах-мата се казва цунг-цванг. Всеки ход оттук-нататък е грешен за България, няма правилен ход за България", допълни той.

Борисов изрази надежда, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши от правителството.

Ако има по-опитен за премиер от мен, ще го направим него, каза още лидерът на ГЕРБ.

"В тази ситуация трябва да се избира – така, както през зимно време не дават на жена да кара кола, а се качва този, който е най-добър шофьор. Тук въпросът е дали от катастрофата, в която сме в момента, за една-две години ще успеем да я изкараме, за да не стигне до бедствие и да отиваме надолу както Гърция. Но на Гърция имаше кой да помогне. Тук ще стане въпрос и за излизане от НАТО в един момент”, посочи той.

Борисов обясни, че не става въпрос дали Орешарски ще остава премиер. Според него управляващите трябва да си направят сметката как ще се обясняват пред прокурорите и следователите.

Сега в Щатите отговорни хора казват: "Орешарски ни лъжеше в очите". Той лъжеше целия народ", подчерта Борисов, цитиран от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ изтъкна, че България отвън изглежда отвратително - нестабилна, непрогнозируема, разкрачена между Изтока и Запада.