"Днес или утре ГЕРБ ще пусне жалба до Конституционния съд и ще иска касиране на изборите", каза бившият премиер на първата пресконференция на партията след изборите. Причината е агитация в деня за размисъл, когато партии направиха изявления по разследването на прокуратурата за бюлетините в печатницата в Костинброд.

Борисов напомни, че за първи път в историята партия, спечелила изборите, ще иска касиране, както и че за първи път управлявала партия е отново победител.

"Не знам как може да изгубиш състезание и да се обявяваш за победител, като разликата между 97 и 84 е доста депутати. Когато се казва, че сме спечелили, да се добавя, че е и срещу ПЕС", коментира той, визирайки БСП.

Лидерът на ГЕРБ благодари на Валери Симеонов, чиято партия не влезе в парламента. Симеонов поздравил Бойко с победата.
Досега не бил разговарял с който и да е политически лидер, а очаквал да се обадят и да поздравят победителя.
"Това показва ниво на политическата класа. То и "Левски" може да казват, че са морални победители, но купата е в "Берое", каза Борисов.

На въпрос, че всъщност само 15% от народа е гласувал за ГЕРБ, Борисов репликира, че за другите са още по-малко.

"Господ ми е свидетел: нищо общо нямаме с тази печатница", каза лидерът на ГЕРБ по повод скандала с бюлетините.

Борисов щял да забрани на всички в ГЕРБ да участват в обществени поръчки за изборите и предложи бюлетините да бъдат печатани от печатницата на БНБ, за което се обяви и главният прокурор Сотир Цацаров вчера. 

Правителство на малцинството

Бойко Борисов ще предложи правителство на малцинството, съставено от експерти, но без Цветан Цветанов, ако Конституционният съд не се е произнесъл до свикването на 42-то Народно събрание по жалбата и президентът даде мандат на ГЕРБ.

В първия ден, когато се закълне като депутат, Цветанов ще си подаде молба за сваляне на имунитета, съобщи Борисов.

Попитан дали той ще оглави предложения експертен кабинет, Борисов коментира, че от всички, които са били преди премиери, той е най-големият експерт - бил главен секретар, два пъти кмет и вече премиер.
 
"Да пускам някой, който сега да се обучава в тази работа - не. Правилно е, ако се прави кабинет, в тази най-тежка ситуация, Станишев да си поеме премиерския пост", добави той. 

Борисов каза още, че в конфигурацията, в която са четирите спечелили партии, не би могло да се направи стабилно правителство. Хората, като си помислели, че идва нова такава коалиция, и ГЕРБ им ставали най-милите:

"Сидеров изглежда е забравил, че него и сина му го биха тези партии, които той смята да подкрепи. Несериозно е да се говори за програмно правителство, защото БСП казват, че ще се строи "Белене", ДПС не иска, "Атака" е "за".


Единственото, което можело да направят трите партии, е да вземат голям заем и да го изхарчат. Ако това се направи, Господ няма да може да спаси България, предупреди Борисов.

Касиране на избори

Конституционният съд има право да се произнесе по законността на изборите, но трябва да бъде сезиран от президента, Министерския съвет, главния прокурор, председателите на върховните съдилища или 48 депутати.

ГЕРБ могат да поискат касиране само, след като депутатите положат клетва, и то до седмица след обявяването на резултатите от изборите от ЦИК - тоест до другата сряда, 22 май. Другият вариант е някоя от институциите да препрати жалбата им в съда. Главният прокурор вече декларира, че няма да се възползва от това право. 

В основния закон няма предвидени специални срокове, в които Конституционният съд трябва да се произнесе по евентуална жалба за отмяна на изборния резултат.

Президентът Росен Плевнелиев коментира, че е национално безотговорно да се касират изборите и национално отговорно да бъде съставено правителство.

Анкета
: Трябва ли да бъдат касирани изборите?

Кръстосан огънТрябва ли да има нови избори?