"Искрено се надявам в някое село да не се подведат да направят нещо, извън партията да даде такава санкция. Нашата категорична позиция е, че не ни трябват такива гласове. Когато имаш над 1 милион избиратели, дали имаш с няколко хиляди повече, на фона на всичко, процентът е ненужен”, заяви по Нова ТВ Борисов, цитиран от "Фокус".

„С целия риск, който поемем, говерейки по тази тема, дори заплашвам моите кандидати, за да не се подведат”, допълни още той.
 
Политическите сметки

Премиерът коментира думите на лидера на ДПС Лютви Местан, който преди дни намекна, че слабото представяне на управляващите на местните избори може да разклати коалицията.

"Изборите са състезание да се покаже кой кой е, колко е силен. Ако те подкрепят 1 млн. души, имаш една тежест, ако са 100 хил. – друга, ако 500 човека – трета. Местан прави заявка, че ако се представим слабо на изборите, ще ни атакуват, ще атакуват коалицията. При нас обаче този въпрос не стои, защото няма значение кой как ще се представи поотделно. Важно е цялата коалиция да се представи добре на изборите, за да не може опозицията да ни атакува с вотове на недоверие, с предсрочни избори. Местните избори винаги са повличали крак, ако се представиш добре, ще управляваш стабилно", коментира Борисов.

На местните избори искаме цялата коалиция да се представи добре, каза още лидерът на ГЕРБ.
 
В нашето представяне с Реформаторския блок кой колко добре ще се представи, няма никакво значение. Има значение заедно с АБВ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок да не получим лош резултат, защото това ще даде право на опозицията да ни атакува с вотове на недоверие. При едни нови предсрочни избори могат да правят по-голяма заявка да не са опозиция, а управляващи”, коментира Борисов.

По думите му, ако ДПС, БСП и Атака се представят добре, другите партии ще се питат с какви претенции са.
 
По думите му местните избори винаги са повличали крак.

В големите градове сме само ГЕРБ и Реформаторите, защото на тези избори,а не от президентските, ще се прецени колко сме силни, ние и Реформаторския блок, както и ДПС”, каза премиерът Бойко Борисов.

За Плевнелиев и президентските избори

В отговор на въпрос, дали ГЕРБ вече не подкрепя президента Росен Плевнелиев, Борисов отрече това и припомни, че при откриването на новия участък от автомагистрала "Струма" в четвъртък двамата са били заедно, предаде БНР.

На въпрос, защо тогава ГЕРБ не са подкрепили предложението на държавния глава за три въпроса в референдума, премиерът обясни, че и в парламента има хора, които си имат своите интереси, говорят си с реформаторите, поемат ангажименти за едно или друго гласуване. Той обаче обяви, че подкрепя референдума и призова хората за същото.

Борисов отклони темата за президентските избори за догодина, но не отрече възможността Росен Плевнелиев отново да бъде издигнат от ГЕРБ за поста.

Премиерът определи и като добро предложението на съпредседателя на реформаторите Радан Кънев да има обща дясна кандидатура за поста.

Случаят "Пиже"


Във връзка със случая с Трайчо Василев – Пиже от Самоков и сигналите за купуване на гласове лидерът на ГЕРБ заяви:

„Не може да отречете, че институциите действаха адекватно и го прибраха. Това е глобално. От едно село може такова петно да ти лепнат. Може един човек да излезе и да каже, че подкрепя това, което прави Борисов и все едно малко те цапа. Всеки от нас може да каже, че подкрепя някого”.