"Премиерът Борисов сам поиска конкретна подкрепа на терен от нас. Това доказва, че той е ангажиран с процеса. Щом иска външна помощ, това означава, че хора отвън ще дойдат в България, за да помагат на българските власти и тогава няма как да се избегне необходимостта от реално изпълнение", каза по БНР зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. 

"Наистина вярвам, че той (Борисов) е обвързан с този процес. Ще го следим отблизо, ще продължим да пишем доклади. Искам доказателства на място, вместо да се говори за крайни срокове и цели. Уверен съм, че с новия подход и с експертите на терен ще се постигне очаквания напредък, който българският народ заслужава", заключи Тимерманс, който днес представи годишния доклад на ЕК за България.

Ако нещо не се справяш и е видно, че хората не го одобряват и искаме да стане по-добре, защо да не ни изпратят двама-трима експерти, каза в Брюксел на 17 декември м.г. Бойко Борисов.

Бихме искали от ЕС да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим, и да сме сигурни, че тя е в правилната посока, аргументира се премиерът.

Това не е обидно за държавата, смята Борисов.

На въпрос дали София и Букурещ тръгват по различни пътища, след като в доклада за Румъния пише, че страната е постигнала забележителни резултати, Тимерманс отговори, че вървят по един и същи път.

Но двете са на различни етапи заради политическата криза в България през 2013-14 година, докато румънците през това време са започнали прилагането на реформите, поясни заместник-председателят на Еврокомисията. Той изрази надежда, че София ще успее да навакса

Тимерманс каза още, че обещанието на Жан-Клод Юнкер за прекратяване на наблюдението в областта на правосъдието и вътрешните работи все още е постижимо до края на мандата на тази Европейска комисия. Тя обаче иска да види необратими и трайни реформи.

АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?