Вчера стана ясно, че след настояване на Европейската комисия правителството е спряло изпълнението на всички 8 европроекта за строителство на община Сливен на стойност 60 млн. лв. заради нередности при избора на изпълнителите. Това е първият такъв случай в страната.

Днес Борисов уточни, че знае за проблема от повече от месец и лично е наредил те да бъдат спрени.
"Преди месец и половина Росен Плевнелиев, Томислав Дончев, Лили Павлова, четирима-петима министри и заместник-министри дойдоха при мен и ме информираха, че проблемът в Сливен си стои. Лично се разпоредих, за да не носят те никаква отговорност, да бъдат спрени парите и да не бъдат плащани и от бюджета, докато не се изясни цялата ситуация", коментира пред журналисти премиерът, предаде „Фокус”.

„Това е разликата между нас и предишното правителство. Ако те бяха постъпили така с Батко и Братко, когато им дадоха сигнал, нямаше да спрат след това всички пари по съответните проекти. Преди два дни лично говорих с Реналдо (Реналдо Мендметс, ръководител на отдел "България" в главна дирекция "Регионална политика" на ЕК - бел. ред.) – ЕК приветства това наше решение, че не чакаме да ни се казва, а сами сме си спрели проект, който тепърва ще го оценяват дали е добър или не”, каза още Борисов.
Той уточни, че е възложил проверка, прокуратурата също е поела случая и трябва да се изчака приключването й.

Бойко Борисов присъства на предсрочния пуск в експлоатация на пътна връзка на пътен възел „Младост” и част от реконструираното и разширено трасе на Южната дъга на Околовръстния път – Южна дъга.
"79 млн. лв. сме спестили на софийските данъкоплатци като избегнахме отчуждителните процедури на Околовръстния път. Искаха и ни изнудваха за пари, както е модерно да се казва", заяви той и уточни, че отчуждаването е било за близо 100 млн. лева.
„За да не дадем тези пари, ние качихме естакадата горе, локалите отдолу, виждате колко прекрасно става и сега вече да ни искат пак пари”, добави той.

Той поръча на кмета на София Йорданка Фандъкова и на изпълнителя на проекта да минат довечера по участъка, за да прегледат маркировката.
"Ако трябва, ще се добавя маркировка  - т. нар. котешки очи и лястовичи опашки, за да се избегнат инциденти", нареди премиерът.
Борисов изтъкна, че пускането на участъка в експлоатация е по повод първия учебен ден, "за да могат жителите на „Младост” и близките квартали да закарат децата си на училище".

По повод кварталите над Околовръстния път, които нямат канализация, той заяви, че вече всичко е изведено в колектори с гаранция 10 г.