Това се случва дни преди изтичането на мандата на съдебните кадровици.

Става дума за привилегията, която изравнява членовете на съвета с действащи магистрати за получаване на обезщетения при напускане. На 16 март т.г. пленумът на ВСС гласува, че стажът в съвета, както и в Инспектората, всъщност е магистратски стаж и отвори вратата кадровици и инспектори (включително бивши) да искат щедри обезщетения при напускането си – максимумът са 20 брутни заплати, съобщава "Де факто". 

Привилегията е "мнима и недопустима“, реагираха още тогава от опозиционното малцинство и подчерта, че подобно приравняване в закона няма,  

Соня Найденова дори го атакува пред всички прокурорски инстанции с настояване да оспорят пред ВАС въпросното решение, защото членовете на ВСС, като част от колективния орган, нямат това право. Това обаче не се случи.

Въпросните бонуси обслужват мнозина от членовете на съвета, ненавършили 20 г. служба преди избирането им.

Представляващият ВСС Димитър Узунов вече е издал заповед главният секретар Димитър Тончев да събере информация за „дължимото обезщетение“ на отиващите си кадровици.

Само преди дни Висшият съдебен съвет взе още едно решение - да вдигне с още 7% заплатите на магистратите. Увеличението ще важи със задна дата - от 1 септември.