Това реши на първо четене Комисията по бюджет и финанси с промяна в Закона за изменение на Закона за БНБ, предаде БГНЕС.

Това правило ще важи и за членовете на УС. При приемане на предложението, те ще бъдат избирани с мандат от шест години.

Вчера депутатите приеха правила за избор на управител на БНБ. Той ще се избира с явно гласуване от депутатите чрез компютризираната система. 

Смятам, че е съвсем реалистично на 10 юли да имаме избор за управител на БНБ, заяви днес пред журналисти председателят на бюджетна комисия Менда Стоянова.

Чисто технологично процедурата включва седем дни, в които трябва да се направят предложенията. След това текат нови седем дни, в които на сайта НС тези кандидатури ще бъдат на разположение на цялата общественост и чрез него ще имат възможност да зададат своите въпроси и да изкажат своите становища”, обясни депутатката от ГЕРБ, цитирана от "Фокус".

Тя уточни, че след 14 дни считано от вчера предвиждат да направят изслушване в комисията на кандидатите, а една седмица след обсъждането биха могли да направят избор в зала. 

Стоянова заяви, че не може да каже с какво е по-добър номинирания от ГЕРБ Димитър Радев от другите, защото няма никаква информация за тях.

Разнобой в РБ

Междувременно стана ясно, че в Реформаторския блок няма единно мнение за кандидатурата на Бисер Манолов, който бе номиниран за управител на БНБ от партията на Меглена Кунева. Той е шефът на икономическия екип на ДБГ.

"Няма кандидат на ГЕРБ, на РБ. Моето мнение е, че мнозинството трябва да внесе заедно предложение за един или повече кандидати за БНБ. Въпрос на преговори е между партиите в мнозинството", коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от „Фокус”.

Той подчерта, че най-важното е мнозинството да има обща кандидатура и ако може да бъде подкрепена от много повече от 120 депутати, това би било много добър знак.

Кънев обаче изрази добро мнение за Манолов:

Не знам дали има народен представител от РБ, който да не харесва Бисер".

Няма смисъл да се издига кандидат, който няма да получи гласовете на управляващото мнозинство, коментира пък депутатът Мартин Димитров.

Той също заяви, че кандидатурата на Манолов е много сериозна и е добър професионалист, какъвто, "без съмнение", е и номинираният от ГЕРБ Димитър Радев, но и според него този въпрос трябва да бъде обвързан с решение на управляващата коалиция и търсене на мнозинство. 

Мисля, че Мартин Димитров е от гражданския съвет на РБ. Може би е изразил лично мнение, не на СДС, но ДБГ е издигнала кандидатурата на Манолов и не смятаме и да я отдръпваме до вторник. Явно ще има гласуване”, заяви колегата му от РБ Димитър Делчев.

На следващото заседание на групата ще вземем решение за кандидатурата на Манолов, заяви пък Найден Зеленогорски. Попитан дали ще оттеглят кандидатурата му, той посочи, че по правилник с 2/3 може да бъде подкрепен кандидат, така че не би могъл да каже има ли или не единодушие.

Ще се водят разговори с ГЕРБ, ПФ и АБВ, за да се търси стабилна подкрепа.

ПФ държи на Вазов

"Григорий Вазов е най-достойният кандидат по отношение на професионална квалификация, научна работа, натрупания практически опит и огромния авторитет. Радев го научихме като го докара Менда (Стоянова - б.р.) и тръгна да го разкарва по стаите", категоричен бе обаче съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Той коментира, че нямат нищо против Радев, но подчерта, че 14 години е бил извън страната и не е ясно как ще поеме отговорната длъжност да управлява най-голямата банкова институция у нас.

Вазов пък, който е ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, бил и патриот - от рода на Иван Вазов.

Симеонов очаква подкрепа от останалите партии, както и разумен избор, който да не бъде партиен.