Номинацията му ще бъде предложена днес на останалите партньори на заседание на парламентарната група на Реформаторския блок, на което се очаква да присъства и Манолов, съобщиха от пресцентъра на ДБГ.

Оттам подчертаха, че Бисер Манолов има магистърска степен по управление на инвестициите от Университета за национално и световно стопанство. От 1989 до 2012 г. работи в банковия сектор, като се занимава с управление на финансови активи. Работил е в банки 14 години.

Той е един от основателите на Българската дилърска асоциация и неин председател в периода 1998-2002 г.

От 2003 до 2011 г., в продължение на два мандата, е избран да ръководи Фонда за гарантиране на влоговете в банките. От 2011 г. до момента е член на УС на Фонда.
Бил е член на Изпълнителния съвет на Международната асоциация на институциите за гарантиране на депозитите със седалище в Базел.

Миналата седмица от ДБГ съобщиха, че обсъждат трима кандидати за шеф на БНБ.

Мандатът на сегашния управител Иван Искров изтича на 10 октомври, но парламентът трябва да избере три месеца по-рано нов - тоест на 10 юли.

Миналата седмица председателят на финансовата комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че в неформален разговор Искров обещал да подаде оставка на 19 юни. От БНБ обаче заявиха, че той не е упълномощавал никого да говори от негово име и подчертаха, че не участва в политически договорки и не се поддава на натиск.

До момента единствената официална номинация за гуверньор на БНБ бе обявена от ГЕРБ - на съветника в МВФ Димитър Радев, който работи във Вашингтон. Управляващите са се спрели на него след преговори с Камен Захариев, който от 22 години работи в ЕВБР в Лондон.

Радев обаче не бе харесан от подкрепящия правителството Патриотичен фронт.