Така министърът на финансите Владислав Горанов коментира номинациите за нов управител на БНБ, предаде БГНЕС.

Оставката на Иван Искров се иска от почти всички политически сили в парламента. Преди време той бе обещал, че ще я подаде веднага след решаване на казуса КТБ, но по-късно се отметна.

Днес Горанов и Искров участваха в редовната среща на групата страни в Международния валутен фонд и в организациите от групата на Световната банка, в която страната е включена.

Със сигурност през последната година сме закъснели с предложението за управител, но повярвайте, да се намери подходяща кандидатура е по-важно, отколкото да се смени бързо управителят на БНБ, подчерта Горанов и напомни, че ръководителят на тази институция се избира за 6 години. Според него имено затова е важно изборът да бъде правилен, а не бърз.

Миналата седмица ГЕРБ представиха пред всички политически сили тяхната кандидатура за шеф на БНБ - Димитър Радев. Той е бивш зам-министър на финансите и настоящ експерт в МВФ.

Що се отнася до кандидатурата на Димитър Радев за поста, финансовият министър обясни, че според ГЕРБ тя е най-удачната.

"Неслучайно запознахме и останалите парламентарни групи с нея", обясни той. Дали ще има други, не мога да знам, тъй като всеки би могъл да припознае някой за кандидат. Смятам, че това, което сме предложили, е изключително добър вариант. За съжаление скамейката с подходящи за управител на БНБ не е дълга, каза още Горанов.

Той е убеден, че Димитър Радев ще събере достатъчно политическа подкрепа. "Провели сме много разговори и не смятам, че има по-подходящ за управител на БНБ", увери министърът.

По-лаконичен бе управителят на БНБ Иван Искров.

Управляващата партия ГЕРБ номинира достатъчно подходящ кандидат за управител на БНБ - човек с огромен опит във финансите, каза Искров. Оттук нататък следваме процедурите, заяви гуверньорът.

В отговор на въпрос дали одобрява кандидатурата на Димитър Радев, Искров каза, че не е важно дали той го одобрява или не, важно е достатъчен брой народни представители да го одобрят.

На въпроса дали ще си подаде оставката, Искров отговори, че съвсем скоро ще има възможност да се произнесе.