Повод за тяхното недоволство стана инцидентът от ранните часове на събота, когато 20-годишната Виктория бе намерена на работното си място на ул. "Пиротска" с десет прободни рани.

Извършителят все още не е намерен, но в столицата продължава засилена специализирана акция по издирването му. Претърсват се основно адреси на бежанци, тъй като се предполага, че нападателят е бежанец от арабски произход.

Десетки бегълци бяха арестувани по време на акцията.

Шествието на националистите започна от НДК и завърши пред Министерски съвет с искания към изпълнителната власт за незабавни мерки срещу нелегалните имигранти.

В него участваха Национална съпротива, ВМРО, Български национален съюз и сдружение на футболни запалянковци.

Те скандираха: „България на българите, бежанците вън”. Протестиращите носеха националния флаг и листове, на които пише „Вики”.


Вижте снимки от протестите >>


Целта на проявата бе да се отправи ултиматум към властта за активни действия по проблема нелегалните емигранти.

Протестното шествие на националистите стигна до Министерски съвет. Хиляди протестиращи изпълниха ларгото, където се обявиха срещу нелегално пребиваващите в България имигранти и чужденци.

Ангел Джамбазки: Да затворим границите!

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки каза, че криминалните лица от алжирски произход, които са в центъра на Дирекция „Миграция” в Бусманци, трябва да се репатрират. По думите му, в центъра в Бусманци има над 100 криминално проявени алжирци.

„Твърдя, че нападателят на Виктория е от арабски произход, вероятно алжирец”, посочи той.

Според Джамбазки, българските граници трябва да са затворени.

Това означава, че ако някой е бежанец, той трябва да отиде на контролнопропускателните пунктове и да поиска статут на бежанец, а не - да тича по храстите, и да се промъква, откъдето намери за добре.

Отправяме ултиматум към властта - в едноседмичен срок да въведе ред в държавата, да репатрира нелегалните емигранти на местата, от които са дошли, заяви Ангел Джамбазки от ВМРО.

Протестът на "Атака" опразни района около джамията в София

Час преди националистическошо шествие се проведоха два протеста на "Атака"- единият пред МВР, другият пред джамията. При втория всички хора от чужд произход бяха предвидливо изведени от района от полицията и не бяха допускани, докато атакистите бяха там.

Демонстрациите на "Атака" също бяха провокирани от нападението на 20-годишното момиче в столицата.

Сидеров отново настоя да бъде затворена българо-турската граница заради бегълците, които я преминават.

Той призова президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради проблема и го заплаши, че може да се стигне до импийчмънт, ако не го направи.

На митинга на "Атака" стана ясно, че ще внесат този петък в Народното събрание проекторешение, с което настоява за еспулсиране на всички нелегални емигранти. Участниците в демонстрацията, носеха лозунги за незабавно експулсиране на бежанците от България.