Имигрантите са били спасени в пет различни операции, предаде БНР.

В някои от тях са взели участие кораби от европейската програма „Тритон”, като ирландския военен кораб „Ле Ниам”. Той е съдействал на най-драматичната ситуация с плавателен съд, превозващ 522 души, сред които телата на 13 починали. Не е ясна причината за смъртта им.

Във всички спасителни операции участие са взели медицински екипи от хуманитарната организация „Лекари без граници” и шведски патрулен кораб.

Отделно, на борда на патрулиращ в Сицилийския пролив малтийски плавателен съд, до пристанището на Кротоне в южната италианска област Калабрия, бяха превозени 270 имигранти от различна националност, сред които жени и деца. Всички са настанени в специален център за прием на бежанци.

Само за периода януари – юни тази година в Италия са дошли 67 500 души. Според политическото движение „Пет звезди”, държавите членки на ЕС, които предлагат логистични операции в Средиземно море, не показват солидарност в цялостното управление на явлението бежански поток.

На 1 юли службата на върховния комисар на ООН за бежанците съобщи в свой доклад, че рекорден брой мигранти - 137 000, са дошли през Средиземно море в Европа през първата половина на тази година. Това е рязко увеличение от 83 процента спрямо същия период на миналата година.