Вчера стана ясно, че 7 българи и двама руснаци, последователи на "Фалун Дафа" (Фалун Гонг)*, са арестувани в Белград. Според китайските власти, движението застрашава сигурността на правителството в Пекин.

Задържаните са имали намерение да протестират срещу незачитането на човешките права в Китай по време на международната икономическа среща на върха в сръбската столица, в която участва и китайският премиер Ли Къцян.

"В контакт сме със задържаните българи от вчера следобед. За съжаление седемте ни съграждани и днес ще продължават да бъдат държани в т.нар. дом за настаняване на чужди граждани в Падинска скела. В получената от сръбските власти нота се твърди, че те ще останат там до приключване на процедурата по  „принудително отвеждане, свързано със защита на обществения реди и сигурността на Сърбия и нейните граждани, съгласно чл. 11 от Закона за чужденците в Сърбия”, обясни Жотева.

Тя допълни, че българите са задържани на основание чл. 39 от Наказателния кодекс на Сърбия, като заплаха за сигурността на страната.

Нашата информация е, че нашите съграждани не са имали никакви протестни действия. Те са били отведени, веднага след като са се настанили в хостел. Интересното в случая е, че те не са сами. В дома се намират и двама руски, двама финландски и един словашки граждани, които са задържани на същото основание", допълни говорителят на МВнР.

Вчера нашият консул Николай Труканов е посетил дома за настаняване на чужди граждани в Белград.
Според него нашите съграждани са добре, нямат здравословни оплаквания или недоволство от това как са третирани там.

"Имали са възможност да бъдат във връзка с роднините си в България и от администрацията в Белград са казали, че сънародниците ни и останалите чужди граждани вероятно ще бъдат освободени след приключването на срещата на върха. Тя трябва да завърши утре”, каза още Бетина Жотева.

*В българския сайт на "Фалун Дафа" се обяснява, че това е традиционна китайска духовна практика за самоусъвършенстване на духа и тялото и е част от школата на Буда. В основата стоят ценностите истинност, доброта и търпение. По официални данни до 1999 г. "Фалун Дафа" е най-голямата и най-бързо развиваща се практика от този вид в китайската история, ако не и в световната, и е практикуван свободно в 114 държави по света.