Амбицията е до края на 2014 г. броят на доброволците да достигне 4000, посочи той на дискусия на тема „Стратегия за доброволците за защита при пожари и бедствия. Предизвикателства и перспективи”, предаде "Фокус".

По думите му за първи път у нас е имало изключително голяма гражданска активност при пожара на резервата "Бистришко бранище" във Витоша. При него ситуацията е била изключително тежка, мястото за гасене е било почти непроходимо.

Помощта на доброволците при борба с бедствията е изключително важна, но тя трябва да бъде подчинена на цялостна координация на действията, коментира старши комисар Асен Игнатов, зам.- директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН). 
Той обясни, че именно тази цел е в основата на провеждащата се дискусия за изработване на стратегия за доброволците за защита при пожари и бедствия.

„Тук вече не говорим за подпомагане, а за осъществяване на дейности по гасене на пожари и спасителни операции. Това е едно ново качество на доброволците, което е заложено с промяна в закона. В момента е в ход реализацията и поставянето на основи за изграждане на такива доброволни формирования, които да могат и сами да реагират там, където населените места са по-далече от професионалните структури. Професионалистите в един етап да оказват помощ на доброволците, а не обратното”, обясни старши комисар Игнатов.
Към доброволците ще има специфични изисквания за възраст, обучение и здравословно състояние, които ще бъдат много близки до професионалните.

В състава на доброволното формирование в София влизат 44 души, но продължава набирането на доброволци, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова на дискусията.
През 2012 г. Столична община е създала център за обучение на доброволци в Панчарево.
"През март предстои обучение по учебна програма за първоначален курс с лектори от МВР по теми за участие в предотвратяване на пожари, бедствия и аварии. За доброволческата дейност са закупени лични предпазни средства, пет моторни триона, три лодки и други необходими съоръжения за адекватна реакция. Амбициите са да продължи купуването на техника и дооборудване", обясни Фандъкова.

Столична община е създала и оперативен център за управление и координация на извънредни ситуации, а до края на този месец започва изграждане на нова пожарна в София
"Надяваме се след една година на територията на София да имаме чисто нова пожарна", посочи тя.

В дискусията за доброволческия труд участват още председателят на БЧК Христо Григоров, кметовете и председателите на общинските съвети на София, Пловдив, Русе, Варна и Бургас, и неправителствени организации.

Вчера правителство правителството направи промени в наредбите към Закона за защита при бедствия. Те предвиждат при определяне на числеността на доброволците за съответната община, за които държавата заплаща по линия на делегираните бюджети, като критерий освен броя на жителите, ще се отчита и отдалечеността на населените места от силите на единната спасителна система. Увеличава се и периодът, в рамките на който ще бъде заплащано на доброволците за участие в дейности по предотвратяване или овладяване на бедствия - от 10 на до 20 дни годишно.