Президентът на САЩ Барак Обама е уверил германския канцлер Ангела Меркел, че американското разузнаване не следи комуникацията по мобилния й телефон, съобщи ДПА, позовавайки се на Белия дом.

Двамата лидери са разговаряли след появилата се информация, че телефонът на Меркел е бил следен от американската Агенция за национална сигурност.

Обама увери Меркел, че "САЩ не са следили и няма да следят комуникациите на канцлерката", заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

По-рано канцлерството съобщи, че мобилният телефон на Ангела Меркел може да е бил подслушван от американските тайни служби.

"Федералното правителство получи сведения, свидетелстващи, че мобилният телефон на канцлерката може да е бил следен от американските служби", се казва в комюнике от канцлерството, уточняващо, че тя се е обадила на американския президент.

Според представител на германското правителство, цитиран от Ройтерс, в разговора си с Обама Меркел е настояла за незабавно изясняване на ситуацията. Тя заявила, че ако информацията се потвърди, това е "абсолютно недопустимо", отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

През август Германия едностранно разтрогна съглашенията с Вашингтон и Лондон, позволяващи на техните спецслужби да следят телефонните разговори и интернет кореспонденцията на територията на Германия.

Преди дни се разбра, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прихващала в големи мащаби телефонни разговори на френски граждани. Френският вътрешен министър Манюел Валс привика посланика на САЩ в Париж за обяснения.