Френският в. "Монд" извади документи на бившия консултант на АНС Едуард Сноудън, че за месец - от 10 декември 2012 до 8 януари 2013 г., агенцията е направила 70,3 милиона записа на данни от телефонния трафик на французите, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Материалите от Сноудън описват методите, използвани от АНС. Тя разполага с различни начини за събиране на данни. Някои телефонни номера, набирани от Франция, автоматично активират устройство, записващо определени разговори.
Следят се също SMS-ите и съдържанието им - по ключови думи.

Освен това АНС системно архивира данни за контактите, осъществени от всеки наблюдаван номер, уточнява "Монд".

Шпионажът се води в рамките на програма с името "US-985D".

Според вестника до момента нито документите на Сноудън, нито бивши служители на АНС не са разяснили значението на този код.

За сравнение кодовете на аналогични програми за подслушване в Германия са "US-987LA" и "US-987LB".

Тази серия от номера обхваща според статията кръг от държави, наричан от САЩ "трета част" и включващ Франция, Германия, Австрия, Полша и Белгия.

"Втората част" се отнася за англосаксонските страни, исторически близки до Вашингтон - Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия (групата е известна като Five Eyes - петте очи).

"Първата част" обединява 16-те американски тайни служби.

От документите става ясно, че АНС следи както лица, заподозрени, че са замесени в терористични действия, така и други, подбрани само защото са от света на бизнеса, политиката или работят във френската администрация.

Графика на АНС показва средно 3 милиона прехващания на данни всеки ден с пикове от почти 7 милиона на 24 декември 2012 г. и на 7 януари 2013 г., уточнява изданието.

Френският премиер Жан-Марк Еро заяви, че е шокиран от американския шпионаж и прикани САЩ да дадат ясни отговори във връзка с тази практика, предаде Франс прес.

"Невероятно е, че съюзническа страна като САЩ може да стигне до степента да шпионира толкова частни комуникации, без да има оправдания за това като например защита на стратегически или на национални цели", каза Еро, който е на визита в датската столица Копенхаген.

Вътрешният министър Манюел Валс привика междувременно посланика на САЩ в Париж след разкритията.