"Отмяната на съглашенията се налага с оглед събитията през последните седмици. Тя бе не само необходима, но и логично следствие от дискусиите за защита на личния живот на гражданите", заяви германският външен министър Гидо Вестервеле, цитиран от БГНЕС.

Съглашенията са сключени още през 60-те години на миналия век, като стават допълнение към немския закон за ограничение на тайните преписки - т.нар. закон G10.

Законът разрешаваше на спецслужбите да следят до 20% от кореспонденцията между Германия и другите страни. В края на юни т.г. стана ясно, че Агенцията за национална сигурност на САЩ е прихващала месечно до 500 млн. телефонни разговора и електронни съобщения на територията на Германия.

Реакцията на немското общество, научило това, бе силно негативна. Възмущението ескалира и заради опита на канцлера Ангела Меркел да защити действията на американските спецслужби "с оглед ефективна борба срещу тероризма", като подобен опит направи и вътрешният министър Ханс-Петер Фридрих.

Федералната прокуратура на Германия поиска информация от спецслужбите и компетентните органи в страната във връзка с електронното следене от Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ.

Представител на прокуратурата отбеляза, че още от края на юни ведомството внимателно следи развитието на ситуацията около скандала и структурира и анализира информация от всички достъпни източници.

Може да бъде заведено дело за провеждане на тайна агентурна дейност, навредила на интересите на федералната република.