Това е с 31 000 души повече в сравнение с предишното тримесечие, показват данни националната статистическа служба на кралството в края на септември, съобщава "Телеграф", цитиран от "Фокус".

Броят на работещите във Великобритания българи и румънци се е увеличил с близо 50 000 души през изминалата година, изчислява "Гардиън".

Увеличението може да включва голям брой хора, които и преди това са живели в Обединеното кралство, но след началото на тази година са официално регистрирани като заети на пазара на труда.

Данните обаче за пръв път от повече от година показват спад в общия брой на работниците от останалите 27 членки на ЕС. В края на септември в страната е имало 1 817 000 работници от ЕС, в края на предишното тримесечие броят им е бил 1 847 000 души.

В сравнение с миналата година обаче работещите във Великобритания имигранти от ЕС се е увеличил със 181 000 души, или с 11%.

Броят на имигрантите от държави извън ЕС, работещи във Великобритания, също е регистрирал ръст с над 130 000 души до 2,9 милиона, като африканците имат заслуга за голяма част от увеличението.

Данните обаче не предоставят доказателства, че британските работници са  измествани от имигрантите.

Британски поданици са заели 445 000 от 675 000 нови работни места, открити на Острова, а на чуждестранни граждани се падат 230 000 работни позиции.

Увеличението показва, че премиерът Дейвид Камерън няма шанс да спази обещанието си да намали нетната имиграция до под 100 000 до предстоящите избори, коментира "Таймс". Неговият план бил на път да се провали заради икономическото възстановяване, което привлича невиждано високи за последните седем години нива на имиграция от по-бедни части на Европа.

През лятото премиерът Камерън обяви, че Великобритания ще закрие мнимите "колежи", ще намали социалните помощи за пристигащи без работа и ще спре да рекламира работни места в чужбина. Той призова за значително затягане на мерките за ограничаване на миграцията, макар вече да предприе строги правила.

"На път да се сбъднат прогнозите на сър Андрю Грийн, председател на „Мигрейшън уоч”, който предупреди, че 50 000 румънци и българи годишно ще търсят работа в кралството", пише пък "Дейли мейл" по повод новите цифри.

Данните на националната статистическа служба засилиха опасенията, че напливът от Източна Европа ще увеличи натиска върху британското образование, социална система и здравеопазване, като в същото време ще доведе до спад в заплатите, добавя медията.

През октомври кметът на Лондон Борис Джонсън призова Великобритания да въведе квоти за мигранти от Европейския съюз.