По думите му Консервативната партия трябва да затегне граничния контрол, за да си върне гласоподавателите, които се пренасочиха към Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП), пише вестник "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Според Джонсън повечето поддръжници на ЮКИП не са расисти, а просто искат да се сложи край на "лудостта" от липсата на граничен контрол във Великобритания.

По данни на допитвания от уикенда всеки четвърти избирател може да гласува за ЮКИП на общите парламентарни избори, след като консерваторите понесоха поражение в частичните избори в Клактън, графство Есекс. ЮКИП спечели първото си място преди дни в британския парламент.

Проучванията сочат, че четирима консервативни депутати имат по-голям шанс да останат в парламента след общите избори през май, ако преминат в редиците на ЮКИП, отбелязва вестникът.

През лятото премиерът Дейвид Камерън обяви, че Великобритания ще закрие мнимите "колежи", ще намали социалните помощи за пристигащи без работа и ще спре да рекламира работни места в чужбина. Той призова за значително затягане на мерките за ограничаване на миграцията в Обединеното кралство, макар вече да предприе строги правила.

В друга статия "Дейли телеграф" се спира на изказване на лидера на ЮКИП Найджъл Фараж, който е готов да подкрепи правителство на малцинството на Консервативната партия след парламентарните избори при условие обещаният от премиера референдум за членството на Великобритания в ЕС да се изтегли с две години и да се състои през юли 2015 г.

Камерън обаче е заявил, че референдум ще има едва след предоговаряне на условията на членство на Великобритания в ЕС.

Фараж вероятно смята, че има по-голям шанс да спечели вот в подкрепа на излизането на страната от евросъюза, ако такова предоговаряне не се състои, отбелязва вестникът.

Кметът на Лондон вече коментира, че ако страната не предоговори отношенията си с Брюксел и не успее да си върне основни права, като това да контролира притока на чужденци, то би било по-добре да напусне един нереформиран ЕС.