От началото на следващата година осемте държави, които още държат ограниченията за работа на българи, са длъжни да ги махнат. Според ЕК няма заплаха за техния пазар на труда, това беше повторено и от министъра на труда и социалната политика в оставка Тотю Младенов.

"Българските работници не са заплаха за европейските пазари на труда. Напротив, ние сме доказали, че по този начин подпомагаме техните икономики", категоричен бе той в Брюксел.

По-рано Младенов подчерта, че на всеки четирима румънски имигранти се пада по един българин, т.е. делът на нашите граждани е една пета. Той каза това по повод информацията на Европейската комисия, че от 2007 до 2012 г. 3 млн. българи и румънци са се преселили в държава от ЕС.

На фона на увеличаващите се закани на Великобритания, че ще направи всичко възможно да предотврати "социалния туризъм", при който чужденци отиват там, за да ползват социалната система, България предлага вариант на решение.
Страната ни е предложила на Великобритания да подпишат двустранно споразумение за борба със злоупотребите със социални помощи и работа на черно, съобщи Младенов.

София има вече такива споразумения с няколко страни, а конкретният резултат от тях е излизане на голяма част на светло на незаконно работещи в други държави българи. Такива споразумения има с Германия, Франция и Белгия. С други държави - Румъния, Гърция и Кипър, има споразумение за сътрудничество между инспекциите по труда. Така, поддържайки пряка връзка, инспекторите успяват да хванат работещите незаконно чужденци, които мамят социалната система.

"Примерно ще ви кажа за сътрудничеството, което имаме с Германия. НАП, Националната здравно-осигурителна каса, Главна инспекция по труда, Агенцията по социално подпомагане - всичките тези институции работят в синхрон със съответните институции аналогови на съответната държава, за борбата с тези социални измами", уточни Младенов.
 
Така се е стигнало и до значително увеличаване на българите, които започнали да плащат социални осигуровки в Кипър. Дотогава голяма част от тях работели незаконно и спестявали данъци, но в същото време били лишени и от социална сигурност.

Министрите от ЕС одобриха и т.нар. младежка гаранция - програма, която ще позволи с европейски пари да се осигури стаж на младежи, които не учат и не работят. За тази програма са предвидени най-малко 6 милиарда евро за следващите седем години за целия Европейски съюз, още няма обаче разчети коя държава колко пари ще получи.