Румъния е с население от 19 042 936 души по официални данни от 2011 г., а България - 7 364 570.

Младенов беше днес на заседание на Съвета на ЕС по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси, предаде БТА.
Не можем да спрем българските работници и студенти да се трудят и учат, където желаят, коментира той. Според него имигрантите допринасят за развитието на икономиките в страните, където се заселват. Българските работници не са заплаха за европейския пазар на труда, смята министърът в оставка.

Той обясни на журналистите, че носи мартеници за всички министри от ЕС, които участват в днешния съвет.

Свободното движение на гражданите в рамките на Европейския съюз (ЕС) е един от основните принципи на единния пазар и то трябва да бъде ограничавано единствено за кратки периоди от време, настоя междувременно еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор.
Той обяви, че ще повдигне пред Съвета на Европа въпроса за свободното движение на български и румънски работници в Евросъюза, предаде БГНЕС.

"Свободното движение носи значителни ползи както на съответните лица, така и на икономиките на техните родини и на държавите домакини. Отклоненията от този принцип трябва да бъдат стриктно ограничавани във времето. Единствените останали пречки пред свободното движение на български и румънски работници ще изтекат на 31 декември 2013 г. Нито една членка няма да може да удължава въпросните ограничения едностранно след края на тази година", категоричен бе Андор.
 
Изказването му бе продиктувано от десетките призиви в британския печат да се сложи граници на имиграцията към Острова.
Редица таблоиди напоследък изразяват опасения, че "вълна от български и румънски работници ще залее Великобритания от 1 януари".

Прогнозите провокираха колоритни изказвания, както в медиите, така и в социалните мрежи. В отговор румънският сайт "Гандул" увери, че Балканите няма да се преселят на Албиона и от своя страна предложи на британците да се преместят да живеят край Карпатите.
"Половината ни жени изглеждат като Кейт. Останалите – като сестра й", написа изданието. И призова: "Имате лошо време, нямате работа и къщи. Звучи гадно. Защо тогава не дойдете да живеете тук?"