Тази позиция бе заявена от Матю Нюмън, говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг, предаде БТА. Самата тя преди дни нарече сайта "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".

"ЕК не е жандарм за опазването на основните права", коментира обаче Нюмън в отговор на въпрос дали сайтът не е в нарушение на Директвата срещу расизма и ксенофобията. "Всяка държава е отговорна за спазването на европейското право и комисията следи за това, но в случая още не можем да установим нарушение и да предприемем наказателна процедура", уточни той.

В отговор на въпрос пък говорителят на ЕК Пиа Хансен заяви, че няма информация до този момент председателят на комисията Жозе Барозу да е разговарял с холандския премиер Марк Рюте по този въпрос. Попитана дали е запозната с коментара на Рюте, че не възнамерява да предприеме мерки срещу сайта, Хансен отговори, че не е чувала за позицията му.

Вчера посланиците в Хага на 10 засегнати държави, сред които и България, изпратиха протестно писмо до лидерите на партии, протестирайки срещу сайта на холандската крайнодясна партия, в който се призовава: "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни".

"Приканваме холандското общество и неговите политически лидери да се дистанцират от тази достойна за съжаление инициатива. Да се визира по този начин група лица, живеещи в Холандия, е очевидно дискриминационно и унизително и като намерение, и като цел", заявяват дипломатите на България, Чехия, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Полша, Румъния и Унгария в писмото, цитирано днес от АФП.

"Статистиката показва ясно, че нашите съграждани допринасят значително за холандския икономически растеж, заявиха дипломатите в писмото си. Истината е, че нашите граждани не заемат работните места на холандците. Доказано е извън всякакво съмнение, че мобилността на работната ръка и по принцип благоприятна за Холандия", подчертаха те.

"Очакваме от политическите лидери категорично осъждане на тази иницатива", заявява по телефона за агенцията унгарският посланик в Холандия Дюла Шумеги. Според него вероятно би спомогнало за успокояване на духовете, ако правителството заеме малко по-ясна позиция по въпроса.
"В нашите страни възприемаме Холандия като пример за свобода и толерантност. Очакваме от нейна страна да бъде на висотата на репутацията си", каза в заключение унгарският посланик, цитиран от Франс прес.


Председателят на ПЕС и на БСП Сергей Станишев ще бъде инициатор на европейска конференция за ново споразумение за борба с фалшифицирането, съобщиха от пресцентъра на левицата. Според него има нужда от законодателни мерки за защита на интелектуалната собственост, но АСТА не е разумно разрешение.
Депутатите от "Коалиция за България" внасят днес проект на декларация на Народното събрание срещу АСТА. В текста се посочва, че споразумението противоречи на интересите на българските граждани, а процесът на преговори е протекъл непрозрачно, без хората да бъдат информирани за произтичащите ангажименти.