Пуснатият от 8 февруари сайт насърчава хората да публикуват оплаквания срещу имигранти така: "Имате проблеми с хора от Централна и Източна Европа? Загубили сте работата си заради поляк, българин или друг източноевропеец? Уведомете ни".

Писмото е съставено от дипломатите на България, Чехия, Естония, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Словакия и Словения в Холандия.

Според полската осведомителна агенция ПАП в писмото на посланиците се настоява лидерите на парламентарно представените партии да се разграничат от "позорната инициатива".
Очаква се посланиците да се срещнат по същия повод утре с парламентаристи, съобщи холандският информационен сайт "Дъч Нюз" (DutchNews.nl), цитиран от БТА..

Полският премиер Доналд Туск е запознат с предприетите действия, посочва ПАП. Според премиера възможностите за протест са доста ограничени, тъй като сайтът е инициатива на политик, а нe на правителството, отбелязва Polonia.nl.

Водачът на Партия на свободата Херт Вилдерс обаче нарече писмото на посланиците "хабене на хартия". Сайтът не е насочен срещу конкретни страни, а събира информация за обществените вреди и натиска върху работните места, обяви той, цитиран от холандският вестник "Фолкскрант".

На 10 февруари еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг нарече антиимиграционния сайт  "открит призив към нетърпимост в разрез с европейските принципи".

"Европа може да се задръсти. Получихме над 32 000 съобщения. Сайтът е хит", заяви Вилдерс в отговор на изявлението на Рединг.
Не е ясно колко от тези съобщения са достоверни, отбелязва обаче англоезичният "Дъч Нюз".

След сигнал от българската общност в Холандия евродепутатът от Групата на ЕНП (ГЕРБ) Илиана Иванова зададе миналата седмица въпрос до Европейската комисия, с който се изисква разследване по случая и предприемане на незабавни мерки.
Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Ивайло Калфин пък съобщи, че ще предложи групата да приеме декларация срещу опитите за дискриминация на българи и други чужденци от Централна и Източна Европа в Холандия.

България обмисля да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, също така, ако се налага, този въпрос да бъде обсъден на Европейски съвет, коментира по-рано говорителят на Външно министерство Весела Чернева.

По-късно председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обеща при откриването на сесията на ЕП в Страсбург разследване на случая, предаде БТА. Шулц поема ангажимент да постави темата на разговорите си с холандския премиер Марк Рюте в началото на март.