Причината - присъствието на угандийски военни в Сомалия.
Засега никой не е поел отговорност за атентатите. Но угандийските миротворци помагат на подкрепяното от Запада правителство на Сомалия, борещо се с вдъхновените от Ал Кайда ислямистки бунтовници, начело на които стои движението "Аш Шабаб".

Координираните нападения срещу претъпкани с хора места са отличителен знак на Ал Кайда и на групировките, свързани с мрежата на Осама бин Ладен. Сомалийските ислямисти от "Аш Шабаб" твърдят, че са свързани с Ал Кайда. Представители на западни служби за сигурност вече предупредиха, че Сомалия може да бъде използвана като отправна точка за атаки срещу нейните съседи и срещу по-далечни държави от региона.

Угандийците са луди по футбола. Нападението срещу множеството, събрало се в клуб по ръгби и в ресторант в угандийската столица Кампала, за да гледа финала на Мондиала, е планирано така, че да вземе максимален брой жертви. Това беше единственият по-сериозен инцидент, белязал първото африканско домакинство на футболните финали.
Силите за сигурност на Република Южна Африка бяха поставени на бойна нога, за да предотвратят нападения срещу самия Мондиал.

Името на едното от заведенията, станали мишена на атентатите в Уганда -"Етиопски селски ресторант" - засилва подозренията за ислямистката следа. Етиопските сили влязоха в Сомалия в края на 2006 г., за да прогонят ислямистките движения от столицата Могадишу. Етиопската военна операция предизвика сегашния бунт, и въпреки че Етиопия изтегли войските си, ислямистите продължават да гледат на нея като на най-големия си враг.

В последните години насилието до голяма степен бе в пределите на Сомалия и не се разпространи в останалата част на Източна Африка. "Аш Шабаб" обаче заплаши с нападения срещу Уганда и Бурунди, защото те имат войски в Сомалия. Угандийските войски са гръбнакът на 6-те хиляди военни на Африканския съюз в Сомалия. Сомалийските ислямисти заплашиха също така Кения и Етиопия.

Сомалийският президент Шариф Шейх Ахмед в събота заяви пред Ройтерс, че е притеснен от нарастващия брой чужди джихадисти, присъединяващи се към ислямистките бунтовници в Сомалия. Той предупреди, че те са все по-голяма заплаха за регионалната сигурност.

Източна Африка и преди е била мишена на ислямистите. В бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г. загинаха 224 души. Тогава САЩ обвиниха Ал Кайда за тези нападения. Четири години след това атентатор се взриви в кенийски хотел на брега на Индийския океан и уби 15 души.

В краткосрочен план взривовете едва ли ще накарат Уганда да се откаже от ролята си в Сомалия. Ако се окаже, че атентатите са свързани с "Аш Шабаб", това може да предизвика твърд отговор в Могадишу, където в миналото угандийските военни редовно подлагаха на минометен обстрел бастионите на бунтовниците. В дългосрочен план нападенията могат да породят още въпроси какво точно прави Уганда в Сомалия и защо поема там риска да подкрепя правителство, което на практика контролира само няколко квартала в сомалийската столица.