Мишена на бомбените нападения станаха тълпи от хора, събрали се да гледат финала на Световното първенство по футбол в Република Южна Африка между отборите на Испания и Холандия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на полицията.
Сред жертвите на атаките, които носят отпечатъка на международни терористични групи, има американци.

На двете места са разпилени парчета човешка плът и преобърнати столове са изпръскани с кръв. 49 души били убити при първото нападение, извършено в клуба по ръгби, събрал много хора да гледат мача на голям екран на открито. На място били открити човешка глава и крака, което навежда на мисълта, че е възможно да става въпрос за самоубийствен атентат.

15 души били убити при второто нападение, извършено в етиопски ресторант. Най-малко трима американци - членове на църковна група от Пенсилвания, са сред ранените при тази експлозия. Служител на посолството на САЩ в Уганда съобщи, че при нападенията е бил убит поне един американец, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

За момента няма индикации кой може да стои зад атентатите. Според полицейски началник, цитиран от Асошиейтед прес, е възможно двойното бомбено нападение да е дело на най-страховитата милиция в Сомалия - ислямистката "Аш Шабаб". Тази групировка заплаши миналата година да извърши атаки в Кампала, тъй като Уганда има свои войници в състава на мироопазващите сили на Африканския съюз в Сомалия и освен това е приела на своя територия сомалийски военни, обучавани по подкрепяни от Съединените щати и Европейския съюз програми. В редиците на "Аш Шабаб" има ветерани от конфликтите в Афганистан, Пакистан и Ирак.

Командир на ислямистката милиция в сомалийската столица Могадишу отказа да потвърди или да отрече, че тя е извършила нападенията. В същото време той не скри задоволството си от двете атаки.
"Уганда е един от нашите врагове. Каквото и да ги накара да плачат, ни прави щастливи. Нека гневът на Аллах се стовари върху онези, които са против нас", каза въпросният командир на "Аш Шабаб".