"Герои бяха подбрани (от нас) и пристъпиха към действие, те обещаха и извършиха този акт за дълбоко удовлетворение на мюсюлманите. Ние, лидерите на АКАП, поемаме отговорност за тази операция, която е за отмъщение", заявява Насер бин Али ал Анаси - един от лидерите на "Ал Кайда на Арабския полуостров" (АКАП), във видео, пуснато на ислямистки сайт, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Клонът на "Ал Кайда" в Йемен има предвид извършителите на терористичния акт срещу френското издание - братята Саид и Шериф Куаши, един от които АКАП обяви за свой човек малко след кървавата атака срещу "Шарли Ебдо".

Текстът, прочетен от лидера на АКАП, е озаглавен "Отмъщение за пророка на Аллах: послание относно благословената атака в Париж".

"Искаме да е ясно за мюсюлманската нация, че ние избрахме мишената, финансирахме операцията и определихме нейния лидер. Тази операция беше извършена по заповед на нашия главен емир Айман аз Зауахири в съответствие с посмъртното желание на Осама бин Ладен", казва Ал Анаси.

Във видео, разпространено в петък, религиозен лидер на АКАП заплаши Франция с нови атаки.

"Вие няма да сте в безопасност, докато водите битка срещу Аллах и неговия пророк и срещу вярващите", каза в посланието си Харит ал Надхари, експерт по
шериата - ислямското законодателство, в АКАП.

Двамата братя Куаши вече бяха обявили, че са свързани с "Ал Кайда". Според свидетел, преди атаката атентаторите се обърнали към минувачите с искането „да кажат на журналистите, че акцията е на „Ал Кайда в Йемен”.
За братята бе установено, че са ходили в Йемен и са се обучавали и воювали заедно с "Ал Кайда на Арабския полуостров".

В ислямистки сайтове пък се появи видео с терориста от магазина в Париж Амеди Кулибали, в което говори за причастността си към "Ислямска държава".

Вчера стана ясно, че Саид Куаши е бил съквартирант в Йемен на нигериеца, стоящ зад несполучилия заговор на "Ал Кайда" с "бомбата в гащите" отпреди 5 години.
Това заяви йеменски репортер, който се срещнал с единия от братята атентатори в Париж Саид Куаши през 2010 г.