Това предаде Франс прес, цитирана от БТА. "Можем да потвърдим, че е убит", заяви пред АФП говорителят на местните власти Залмай Аюби, цитиран от БТА.
Според един от близките му, Ахмад Вали Карзай е бил застрелян в дома си вероятно с автомат АК-47 "Калашников" от свой бодигард и приятел, докато посрещал гости.

Източници от болницата, цитирани от Асошиейтед прес, съобщили, че той бил прострелян два пъти - в главата и в гърдите.

Талибаните вече поеха отговорност за убийството на Ахмад Вали Карзай. Те нарекоха това най-големия си успех след обявяването на пролетната си офанзива.
Добра новина за нас и за нацията е, че се отървахме от потисника на народа на Кандахар, заяви говорителят на талибаните Кари Юсуф Ахмади. По телефона той съобщи, че Ахмад Карзай е убит от неговия бодигард Сардар Мохамад Джан, "спящ агент", вербуван от талибаните. Той също бил убит.
Според служител от афганистанското разузнаване, Сардар Мохамад бил приятел на Ахмад Вали Карзай и го посетил го в дома му. Когато двамата останали насаме, извадил пистолет и стрелял. Охраната нахлула в помещението и го убила.

Убитият Ахмад Вали Карзай бе полубрат на президента, с когото имаше общ баща - Абдул Карзай. Ахмад Вали водеше потеклото си от влиятелния пущунски клан Попалзай и бе смятан от редица западни медии за най-големия наркобарон в Афганистан.

През 2009 г. "Ню Йорк таймс" писа, че най-малкият брат на афганистанския президент е работил срещу заплащане за ЦРУ. Срещу него неведнъж бяха организирани атентати, напомня руското онлайн издание "Лента".

Днес френският президент Никола Саркози посети Афганистан и обяви, че
до края на 2012 г. Франция ще изтегли една четвърт от своя военен контингент.