Това предаде АФП, цитирана от "Фокус", като се позова на изявление от централата. Няма данни за радиоактивно изтичане.
Заради откритите пукнатини по 37 тръби ще бъдат сменени всички 61 съоръжения. Подобна повреда беше открита през октомври в другия, шести енергоблок, като малко след това директорът на централата беше уволнен, пише още АФП.

В съобщение от пресслужбата на атомната централа се посочва, че в рамките на годишния планов ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", е извършен контрол на защитните тръби на органите за регулиране на системата за управление и защита на блока.

Контролът, направен чрез вихровотоков и ултразвуков метод, е показал наличие на индикации за механични дефекти (пукнатини) в 37 от тръбите. На основата на тези резултати е взето решение за подмяна на пълния комплект от 61 броя защитни тръби.

Изпълнението на подмяната е предвидено в обема ремонтни дейности на пети блок и няма да се отрази на планираната продължителност на престоя на блока - до началото на юни.

Всички останали ремонтни дейности, модернизации и профилактика на оборудването, се извършват по график. Другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй" - шести, работи с пълно натоварване на мощността, съобщават от централата.