АФП: Пукнатини по половината защитни тръби на 5-и блок на „Козлодуй”

Пукнатини по половината от защитните тръби на пети блок в българската АЕЦ „Козлодуй” са били открити по време на ремонтни дейности, докато реакторът е бил спрян.

Обратно в новината

Коментари - АФП: Пукнатини по половината защитни тръби на 5-и блок на „Козлодуй” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

а самозванец. Ако беше физик, щеше да знае, че в АЕЦ физиците са малко. Управлението е поверено на технически персонал с висше инженерно образование. Ако беше минавал поне, покрай АЕЦ, непременно щеше да знае...

Очаквайте: "Напуканите защитни тръби, за които населението беше информирано, са тръби от външната ограда на централата, защитаващи заобикалящия я парк от козлодуйските улични кучета." Иначе... Тук май наистина няма новина и някой търси под вола теле. Ама ще намери само на вола вимето. Огооо, скивай къф т.а.ш.а.к - тук май сме на едно мнение!

Руски боклуци... А сега искат да ни натресат още един боклук - АЕЦ Белене.

Болкук си ти! Да си чувал нещо за стареене на метала и за микропукнатини, които се откриват при профилактичен прегледсъс специялнни методи? Простотията и наглостта вървят ръка за ръка!

Причината е неутронното стареене на метала, което се оказва по-голямо спрямо предвиденото от братушките, но Руската наука е най-най.

Така е, може да монтират боклуци, а да пробират по 1 млн евро на ден печалба от АЕЦа, числото е точно, не се съмнявайте...

Браво Дядо, хубаво му го каза!Нали така ни учеха по политикономия на социализъма и в партийните кръжоци! Бил си редовен и знеш, браво! Ние сме от поколението на всичко знаещите и можещите, дето построихме този АЕЦ! Е, имаше и години на голям режим на тока, но то бяха проблеми на растежа.

Изглежда, че пукнатини има и по много глави....ха-ха-ха

E вие ко искате при тези налягания и температури да няма пукнатини ли? Ми то не е човек а "желязо". То за това ремонта е планов, за да бъдат подменени. Тези новите и те ще имат пукнатини които ще се видят при следващия планов ремонт. То и аз като стигна 90 ще имам пукнатини и ще плаша тийнейджерите ама ко да направя

Ти стигни 12ти клас първо, после ни обяснявай.

Нищо не разбираш от наука и техника. 5 блок и най-великия за всички времена в ерата на България. Първия Гига хиляди вата. Нещо като core duo, или като HDD c капацитет терабайти. Преди него имаше режим на тока 2 часа има 2 няма. През тези 2 часа които имаше беше пълно с токови удари, защото превключваха други райони. В класните стай кучи студ и се учеше до 11 клас щото бяхме умни и попивахме сега учите до 12 и нищо не знаете. Нямаш право да работиш ако нямяш лиценз за това. Сега сулю и пулю станал банкер от кебапчия и консултант от не знам какво си на още по-не знам какво си. Ама то има и други науки астрономия, химия, биология, физика.

Те преди години смениха приводите и имаха проблем. Май старите приводи си работеха добре, ама е заложено в документа, че трябва да се сменят на определен период от време. Руснаците естествено знаят ОТЛИЧНО кога и какво трябва да си купим. Предлага се "нов модел" и на нова ЦЕНА. Така ще бъде и с Белене ако го построим. Цената не е само за построяването. После трябва и "резервни части" да купуваме скъпо и прескъпо. Като добавим и далаверите и подкупите ... на остана кой да защитава държавния /обществения/ интерес!

"От чужбина" се наричаш, а? Е да, правилно, то и посолствотоп но САЩ в България си е все чужбина!!! Та разправяш че руснаците са щели да ни дерат после и с доставките на резервни части, а УОРЛИК? Що, французите или ТВОИТЕ КОМИСИОННОПЛАЩАЧИ от Уестингхаус да не би да искат да ни ги подаряват бе?!!

В експлоатационните инструкции на руснаците има прекалено много изисквания, включително такива, които нямат логическо обяснение, чисто комерсиално е!!! Мога и примери да посоча, но не искам, знам за какво става въпрос! И така, ако тези тръби са закупени и гаранционния срок е изтекъл, трябва пак да ги закупим. То е същото като да си купиш нещо което почва да се троши след гаранцията му и трябва да плащаш! Разликата е, че в ядрената енергетика нещата са много, ама много скъпи!

След японската авария мнението на специалистите и лаиците в развитите държави се стабилизира около спиране на строежите на нови централи и максимално продължаване на експлоатацията на съществуващите при усилване на мерките за безопасност. За България това ще рече Белене - не, Козлодуй 5,6 - да. Има външни интереси против Козлодуй и такива за Белене. Ако можем да отстояваме позиция трябва да се обединим около горното.

И Уолрик кво...?

Затова са тези планови ремонти, за да се провери всичко, но нали сега при думата АЕЦ настава медийна истерия и заглавията трябва да са плашещи и гръмки.:))

ВСИЧКО Е ЯСНО - СПИРАМЕ ОСТАТЪЦИТЕ ОТ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, СЛЕД ТОВА ЗАПОЧВА ЕЖЕДНЕВНА ДЕНОНОЩНА ДИКОТЕКА -ВЕЧЕ ПРЕЖИВЯХМЕ ТАКАВА - 2 ЧАСА ТОК, 3-БЕЗ ТОК, СЛЕД ТОВА КУПУВАМЕ ОТ ТУРЦИЯ , РУМЪНИЯ... ОСТАНАЛИТЕ ГРАЖДАНИ НА Р.БЪЛГАРИЯ, КОИТО МОГАТ ДА СЕ ПРИДВИЖВАТ - НАПУСКАТ ТЕРИТОРИЯТА БЪЛГАРИЯ. ГЕОГРАФСКАТА ТЕРИТОРИЯ БЪЛГАРИЯ СТАВА ЧАСТ ОТ.... ВЪРНАТИТЕ ОТ ЕВРОПА "РОМИ" СТАВАТ ОБСЛУЖВАЩ ПЕРСОВАЛ В ПУБЛИЧНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ...

АФП ...каква случайност вече Арева точи лиги сигурно ама всуе...

Ох, стига с тия паники и манипулации! Нали точно с тази цел се правят профилактиките - като всяко нещо, и някои части в тази конструкция се износват, след това се подменят, и готово - тя пак си е цяла и здрава, и ни дава тока, от който всички се нуждаем всеки ден. Всичко си е наред на централата и много добре се поддържа с тези редовни профилактики. И Белене трябва да се построи, защото сегашната оферта е много изгодна, и защото по Дунава няма цунамита, а от Вранча няма да тресне по-силно от 5 степен, и тези централи са разчетени да издържат на 9 степени - дори и Фукушима издържа на труса, а цунамито й скапа охладителните електрически системи, защото бяха стари и само по един кръг, докато за Белене ще бъдат три независими източника на ел. захранване. Уф, как може да има такива паникьори и манипулатори, когато става дума за национален интерес! Слушайте специалисти, не журналисти, платени неизвестно от кое лоби!

"Never say never..." :)

цунамито е в главата ти .не се изказваи неподготвена като не си наясно по темата.за теб щом е сделано в ссср значи е качествено . до тук са ти познанята и не се напаваи да расаждаваш по теми от които си много далеч.аиде много поздрави!!!

Ми то се видя като не е руска какво стана. Основна грешка в конструкцията - липсва басейн за охлаждане на ядрото. Като гледам и ти не си много навътре в нещата, така че провери, преди да нападаш.

СТИГА ВЕЧЕ, НЕ НЕ и НЕ на тези бомби ! Никакви Белене и него подобни експерименти. Даже ще се радвам ако в близките 5-10 години спрят и Козлодуй. Щом голяма част от ЕУ страните нямат аец, значи и ние би трябвало да се справим без Козлодуй. Защо дедките от БАН се крият, нека кажат как стоят нещата и с истинските им имена.

Пиши се костовист не реалист. Колко жалък и смешен ви беше "митинга" срещу АЕЦ "Белене" :))))

Кажи на германци и французи да си спрат техните АЕЦ първо като са европейци!

Браво, Козлодуй е едно от малкото места, където работят истински професионалисти!

Много специалисти и някои калпави началници изпълнямащи заповеди "поръчки" на политици!!!

Абе отидете в чужбина и ви се види колко ви е червен .... Кво ревеш от там, бе! Как пък разбра от там за калпави началници и прочее глупости и поръчки на политици... Те такива като тебе, които са готови за промиване на мозъците откакто са се родили, отидоха в чужбина. Сега чисто професионално... АЕЦ с изключително добър мениджмънт, с много добра апаратура и страшно подготвени специалисти. Ако всички работят, както работят там, държавата щеше да е светлинни години напред.

Пак ще търсят съдействие от Вова!

Като знам какви са БГ инженерите ,и като знам че Ковачки купува такива Енергиини централи,по-добре БОРИСОВ да се маха.

Тръбите са се пукнали, защото са от най-ниското възможно качество. Защото на търговете в България се гони най-ниска цена, а не най-добрата оферта като целесъобразност. Отделно сигурно търгът за доставка на тръби го е спечелил тоя, който е дал най-много сухо на този, от когото зависи решението.

защо говориш глупости...аз съм там вече 30 години и ти изобщо незнаеш за какво става въпрос...

Ако говорим по принцип, знам как се печелят търгове в енергетиката, и съм печелил по описания по-горе начин:))) Имаше един "ламята" в аец-а... добър човек:))) всеотдаен:))))

Жорееее,много си тъп,маминото!

Така е, най-важното условие на търговете навсякъде в енергетиката е най-добра цена и съответно най-ниско качество.:))) Какви боклуци се изпонаслагаха, включително и рециклирани трансформатори, в ЧЕЗ,ЕОН и ЕВН не е истина. Не знам дали ще си изкарат 30 годишния експлоатационен период.Ако се направи технически одит на съоръженията сложени след 1997-ма г. сигурно 50-60% от тях ще трябва да се изхвърлят на боклука. Едно от чудесата в България е КТП от алуминиева дограма. Един чужденец с мен ги гледа човека, снима, чуди се, такова чудо не беше виждал дори и в Индиия и Китай. Но ние сме в БГ, страната на чудесата, дано не започнат да се разпадат тези алуминиеви дограми след някоя и друга година.

Ааааа, да бе....в съседна Гърция 90% от КТПтата са два дървени стилба с трансформатор на тях монтиран върху два винкела....те чужденците винаги им е много чудно...особено ако може да се шитне нещо на аборигените, съкълца, перлички...такива работи

Значи един гениален чужденец гледал и цъкал? А да запитам какви са тези, на които мадридското копеле подари електросистемата? Които си пращат печалбите в чужбина и не помислят за инвестиции? Вземи се скрий с тия глупости, приятел!