Ангажиментът на ЕК щебъде обявен от комисаря за развитието   Андрис Пиебалгс, съобщи БТА. В сряда, 20 април, с конференция в Киев се отбелязват 25 години след аварията в Чернобил.  

Комисията досега е осигурила огромна част - около 470 млн. евро - от средствата по проекти, свързани с Чернобил, които са предимно за ядрена безопасност, но също така и за програми за подпомагане на местното население и за осигуряване на засегнатите семейства с достъп до качествено здравеопазване. Необходими са обаче още 740 млн. евро от международната общност, за да се завършат големите проекти на площадката до 2015 година.

Сумата от 110 милиона евро ще бъде използвана предимно за завършване на новия защитен саркофаг - огромна конструкция във формата на свод, която ще покрива повредения чернобилски блок номер 4, за да го изолира и да позволи разрушаването му в бъдеще. 

Мащабът на конструкцията е безпрецедентен. Когато бъде изграден, сводът ще бъде достатъчно дълъг, за да покрие почти две футболни игрища и достатъчно висок, за да вмести Статуята на свободата. Средствата ще помогнат също така за завършване на строителството на съоръжението за съхранение на отработено гориво. Когато бъде изградено, то ще съхранява отработеното гориво от блоковете, останали в експлоатация след аварията. Това е изискване за извеждането на централата от експлоатация.

Освен обезопасяването на околната среда, ЕК е осъществила и социални проекти, за да помогне на пострадалите от последиците на аварията да изградят отново живота си.
 На 70 семейства от региона е било осигурено обучение на място за отглеждането на овошки и горски плодове. До този момент участниците вече отбелязват известен успех - те продават първата реколта ябълки и ягоди - и това спомага за съживяването на региона и насърчава други да започнат собствена стопанска дейност.