Към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация "Росатом" Сергей Кириенко, предаде БНР. Той се позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

Макар и с нежелание, от "Росатом" се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, обясни ръководителят на държавната корпорация. И тя е "6,4 милиарда евро, може би е малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва, ще се откажем от проекта", коментира Кириенко.

Директорът на "Росатом" обясни, че първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.
Ако до пролетта на идната година обаче няма решение за строителството на централата, щял да възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване.

Запитан за неустойките, ако проектът бъде спрян, Кириенко обяви, че Национална електрическа компания ще трябва да плати 1 млрд. евро, предаде "Фокус". Те включват преките загуби и неустойките.
300 млн. евро от преките разходи от НЕК по проекта вече са платени, дългът в момента по приемо-предавателните протоколи е 105 млн. евро и до края на годината ще се натрупат още 45 млн. евро.
 
Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на "Росатом", като посочи, че инвестициите ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ "Белене", като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Преди дни българският енергиен министър Трайчо Трайков пресметна, че цената за АЕЦ "Белене" не трябва да надхвърли 5 млрд. евро (при подписан договор за около 4 млрд.) . 
"Ще преговаряме с тях колкото време трябва, не бързаме", категоричен бе Трайков.

Миналата седмица Борисов пък разкри детайл от неотдавнашния си разговор с руския си колега Владимир Путин: "Путин казва: "Аз имам цена". Викам му: "Сигурен съм, но това не е нашата цена". Той беше готов да я обяви, тя беше 6,3 млрд. евро. Аз попитах: "Защо обявихте 3,970 млрд. евро".

Междувременно висши представители на НЕК заявиха вчера на Българския икономически форум, че проектът за АЕЦ "Белене" би бил оправдан, само ако страната има дългосрочни договори за износ на ток.

Вижте видео от изявлението на министър Трайков