Москва свали картите за АЕЦ ”Белене”

Ако окончателната цена за АЕЦ "Белене" бъде под 6.4 млрд. евро, проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже от него. Неотдавна министър Трайчо Трайков изчисли цена от около 5 млрд. евро.

Обратно в новината

Коментари - Москва свали картите за АЕЦ ”Белене” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Срамна и обидна е крайната по- ляризация на мненията.До момен-та сметките за АЕЦ Белене изглеж-дат така: - 1млрд евро похарчени до 1991г - 200млн.евро от 1991 до 2010г. - 1 млрд евро неустойка на Рус. - 300хил.т оборудване за скраб. - 2400 дка плодородна земя за- сипана с 4м.пласт баластра и .. накрая един ГЬОЛ. В същото време чехите строяха в Темелин същия 1000 мвт. блок пуснаха го и живота си тече, а може би построиха и втори. Про- блема на БГ,че не произвеждаме конвертирум продукт и неможем да си плащаме сметките.Да не се получи,така че да платим и на Англииската банка конкултат и на края"нашия много добър,но гърба му кален".

Стига с този кюмюрджийски манталитет!Нали бъдещето щяло да бъде на електромобилите!Ние сега внасяме петрол,а утре внасяме ,ток ли да внасяме???

Кайо кайо стига повтаря мантрите дето ти ги врат в главата малоумните ни политици и послушнте им журналяги. 89 година сме имали БВП 50 милиарда евро, и едва тази година почти се изравняваме с тодорживковия стандарт - 20 години малоумие, разруха и простотия. Ядрената енергия винаги е най-изгодната - вземи първо попрочети малко наука... А ако си мислиш че повишаване на стандарт става с пляскане с ръце с молове и конкурси за миски ....???

Ами да се отказваме, ама ЕС тогава да позволи да пуснем пак "старите" реактори.

А за какво ни еатомна централа?Нали има евтини банани в Лидл!

Защо не казваш истината?Че под развити страни разбираш бившите колониални империи, които за благозвучие днес се наричат "демокрации".Макар,че са откраднали идеята от древна Елада,без да си платят нито стотинка.И принуждават гордият гръцки народ да моли за помощ онези,които обраха целият свят. Нашата АЕЦ им пречи,защото, както винаги,искат всичко себе си!

Ейй ,колониална страна ни направиха НЕ някой извънземен враг от вън, а БЪЛГАРСКИЯ УПРАВЛЯВАЩИ, които 20 години управляват България и я разсипват и унищожават. Няма колониализъм в днешно време. В ЕС има суверенно държави чийто народи сами си решават съдбата. Защо други малки страни в ЕС не се оплакват че са колонизирани. Защото имат политически елит работещ само за обществен и държавен интерес и де дава враговете да прекрачи градините. Тези народи са развити демокрация защото НЕ позволяват на елита си да ги краде. Точно за са станали богати за кратки срокове. Точно защото България има такъв крадлив елит работещ само за свой джоб и те доведе обратно до потурите в канавката на Европа най- беден. Ето, това е ниското обществено съзнание на българите, на светлинни години по ниско от колегите им западноевропейци нито разбира причината за този си жалък хал, нито си вижда душманите. Потурецо балканец, научи се като западноевропейския си колега да си избираш политически елит като техния, да не те краде , а да те прави богат и от теб ще стане ЧОВЕК!

Другарю, да си вземете една българска история от българска книжарница, защото така се получава от писанията ви и от задачата която са ви дали, че България има 20 години история. Какво имаше преди тези 20 години другарю?

И строителството на нашата АЕЦ зависи само от нас, от нашето състояние и нашия елит. Българите не разбират, че страната не може да взима повече заеми, защото има огромен външен дълг от 37 милиарда евро, същевременно няма ИКОНОМИКА ВЪОБЩЕ да работи и връща заемите, ДЪРЖАВА Е УМРЯЛА БЕЗ ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ, намираща се в пълен БАНКРУТ. При това имаме продажен политически елит от всички цветове, работещ само за джобни интереси и нов заем не само от Русия, а от коя да е страна, ще потъне половината в джоба на управляващите под формата на комисионни, но ще го плаща целия български народ и от теб потурецо!

Тука сте прав. Вземе ли се заем и ще потъне в нечии джобове. Не е така обаче с облигационния заем.:-):-):-) Облигационния заем никога не потъва. Винаги се държи над водата. Дори водата да е гола. Няма значение дали парите дава някой потурец или някой несретник забягнал от родината си, за да не умре от глад.

О-оооо ! А-ааааа ! Ха !!! Ама така кажете де (официално) и за парсата и за-аааа... `разбиранията-ви` за `преговори` -- сега ще има да хълцотите пелтечейки `Ну, погоди !` !!! (на немалко езици) /// Ами тоз яко сиренясало-`отлежал` енкаведеец -- от-над коя кухненска печка го разбудихте ?! Да не е рода зер на онуй засукано моме, дето подпали семейството на завалията австралийски холивудец .

Както вика един познат: "Абе, вашата мама глъмава...!" ТА: "Преди дни българският енергиен министър Трайчо Трайков пресметна, че цената за АЕЦ "Белене" не трябва да надхвърли 5 млрд. евро (при подписан договор за около 4 млрд.)" Нека да обясни Трайков как я е смятал цената на Белене! На ум, с калкулатор или? Ненавиждам такива хора! Опъне се с вид на рязан турчин върху дивана, почне да гали замислено брадичката, па таку каже - "Аааз миисляяя, че таая овцааа може да струва..." Или: "Аааз, мился, че тооаа аецъъ, тъй като гу глеедам, струвааа некъде къде около..."!!!Целият екип на Божествената Тиква се състои от уникални некадърници, които, подобно на Него, гледат да се пъчат и се пробват да изразяват компетентни мнения за неща от които хал-хабер си нямат! По-смешното е, че от вчера-днес започнаха да се разплитат и някваки далаверки с фалшиви дипломи (или липсата изобщо на такива!) на управляващи гербери! НО - повелята на партията гласи - по-добре неграмотен, но гербер, отколкото грамотен, но срещу герб! И? Сега като се окаже, че и на Трайчето дипломките и "квалификациите" му са шменти и капели?

ади Боку Цецу и Траю да вимад вувузелите и да надуват ....))))

Да се отказват,докато не сме се отказали и от южен поток.Ако централата беше на далавера,нямаше да се откаже немският инвеститор RWE.Фактът,че няма кой да го замести е повече от красноречив, за това колко ще е печеливша централата.Точно толкова колкото печелише и Кремиковци.Не желая да плащам за благополучието на шепа тарикати!Хайде марш комуняги гадни!

RWE не са бунаци да работя мс неграмотници от ГЕРБ

Другарю, ако България се продаде на европейската борса, както твърдите агитационно, ще станем съграждани с вас емигрантите. След това ще ни е все едно за какво и как гласуваме на тази територия и даже можем да подкрепим НДСВ срещу облаги.Не е лошо като идея.....за България.

. Защо намесваш тук една ретроградна партия като НДСВ? Какво общо има със случая? Може би само с министърката си Кунева, еднолично решила в тройката Паси Сакса да затвори Козлодуй? Другарю , ти нямаш никакви аргументи. Твоето започват и завършват с Пази боже. Ха!

"основана от български емигранти с подръжката на българите в България и емиграцията" Намесвам монархокомунистите другарю, защото една емигрантска организация подкрепи НДСВ на избори срещу облаги. Дори и да не сте вие,покрай сухото гори и мокрото, пък и не се знае що за цирей ще излизи и от вас другарю?

Оди се гръмни бе нещастник!

Объркал си се. понеже са интернационалисти, държава нямат. Имат коминтерн. Ето защо, държавна измяна при тях е невъзможна. Може да има измяна на коминтерна, но това е безкрайно малка вероятност, която практически не съществува. Освен държава, нямат и майка, защото ги ражда червеното знаме. Трябва да има думичка в българския за тях, но не се сещам каква беше. Ако някой знае думичката за роден от червеното знаме, а не от майка си и който няма родина, да я каже.

НАШИТЕ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ ОТНОВО ДОКАЗАХА СВОЯТА ПОЛИТИЧЕСКА И ДИПЛОМАТИЧЕСКА ИМПОТЕНТНОСТ. ОТ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ РАБОТЯТ КАТО ЦИГАНИТЕ НА ЖЕНСКИЯ ПАЗАР. БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРИОРИТЕТИ ЗА СВОЕТО РАЗВИТИЕ!!! ПО-ТОЧНО НЕЙНИТЕ ПРИОРИТЕТИ СЕ КРИЯТ В РАЗРАБОТКИТЕ НА ПЛАНА РАН- ЪП. И ТЕ СА - ЛИКВИДАЦИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, НА ЕТНИЧЕСКИТЕ БЪЛГАРИ !!!!!!!! ЗАГИВАЛИ СА ПЛЕМЕНА, ИЗЧЕЗВАЛИ СА ИМПЕРИИ , НО БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СИ ОТИДЕМ СЪС СРАМ И ПОЗАР НА ЧЕЛАТА!!!!!!!

На Русия щяло да е нерентабилно цена под 6,4 милиарда евро. А на България ще ли е рентабилно цена от 6,4 милиарда евро? Какво е рентабилно на Русия, нас не ни интересува. Важен е БЪЛГАРСКИЯТ интерес.

OZZY!!! Важен е двустранният интерес, ако искаш да работиш с когото и да било, и да строиш произвеждаш и т.н.. Втвърдяването на позициите води до загуба на време(най-ценното нещо на сегашния живот) и прекъсване на отношенията между бизнес партньорите!!! Ако не искаме АЕЦ спираме с преговорите, разсрочваме неустойките(защото ще си ги плащаме, такъв е финансовият закон на света в който живеем). И си търсим друго поприще за развитие и инвестиции.

Провален,този проект,свързан с енергийното бъдеще на България е ДЪРЖАВТА ИЗМЯНА!Вече втора измяна за последните 20 г.,след прогонването на половината от население на страната в чужбина. Дали ще остане някой да пътува по прекрасните Ви магистрали, другарю Борисов?

Какви неустойки, като те са дали нереално ниска цена и са спечелили формално конкурса? Разваляне на договора, нов конкурс и вън!

Съгласен съм. И в новия конкурс като изрично условие да се упомене, че не се приемат руски реактори. Не ни трябват руски ядрени оръжия на българска територия.

И защо да не се приемат руски реактори? Наясно ли си със следните факти: 1.Документално-Руският проект има одобрение на Международната агенция за атомна енергия, какъвто документ няма нито един от другите. Руският проект беше одобрен на идейно ниво от Европейската комисия по искане на българската страна. Никой друг проект няма такъв документ. Още по-лошо - проектът на Уестингхауз в момента не е одобрен даже от техния американски надзорен орган и поради същата причина не влиза нито в плановете на Франция, нито на Англия, нито на Германия. 2.Технически - нито един от другите алтернативни проекти го няма някъде построен. Значи, избирайки такъв проект, ставаме опитни зайчета, ще бъдем първите, които трябва да го построим. Арева прави в момента такъв проект във Финландия, който трябваше да тръгне преди 2 г. и трябваше да струва 3 млрд., в момента вървят към 6 млрд. и още не е пуснат в експлоатация. Руснаците - лоши, добри, имат два такива блока, построени в Китай и още толкова в Индия, които вече работят.

споделям един коментар по на доло, нека платим НЕ УСТОИКАТА, но никакво падане на колена пред русия. г-н БОРИСОВ никакво навеждане пред русия!!!!!!!!

Стига вече с тия руснаци, те не произвеждат нищо освен оръжия. Като им свършат ресурсите или като навлязат алтернативните технологии, с тях е свършено. Веднъж завинги да се отксубнем от задушаващата им псевдобратска прегръдка. Достатъчно злини причиниха на света, да си смърдят на собствена територия.

Там е работата, че в Русия няма да свършат ресурсите (природните изкопаеми може би имате предвид). Ако в Русия свършат, това значи че навсякъде другаде, преди това са свършили много отдавна. ;-)

Цap Изpoд

Брееей, тая Россия да не се намира на друга планета?

Обявена цената. Да се строи.Защото ще имаме приходи след време .. всичко ще бъде ток ... Каква ни е изгодата като плащаме над милиард лева членски внос за Европейски съюз ? Само ни взимат паричките. Сега пък Шенген .. и за чий ми е на мене той .. като няма какво да се яде .. камо ли да се пътува някъде. Ако не се строи .. губим 2 милиарда от раз ... Да започват стрроежа докато цената не се е променила. Ние винаги ще сме зависими от някого . Но с една централа ставаме малко по независими ... Ще има ток .. което е бъдещият енергиен ресурс.

Господа, реактор за АЕЦ "Белене", чешка направа, бе закупен и през дермокреатичната 1989 г. бе готов за транспортиране до България. Би било добре някой осведомен и достатъчно храбър да се осмели и да напише какво е станало с този реактор, та да знаем защо сега се обсъжда закупуването на друг. Та и "когато му дойде времето" да "не сме сами" и "солидарно, братски и поравно" да "благодарим" на Тато и наследници, на всички партии и правителства за ядрено - "топлите грижи", а особено на родните социалисти от розов, жълто-такъв и синкаво-онакъв сой.

Мълчете комунистииии! Мрете гадове! Нашият Премиер смъкна цената на 6.5 милиарда и сега ви сърбиии! Само преди 3-4 месеца трябваше да дадем 26 милиарда за Белене, а сега - колко бе, мушморочета? ТОЙ какво ви каза преди няколко месеца, а: Ако някой ми каже откъде да извадя 26 млрд. лв., за да построя Белене", и след колко години ще си върна парите обратно - тогава нека да ме обвини, че бавя проекта. Станишев говореше за 4 млрд. - за два реактора. Турция подписа за 6.5 млрд. за един. Кой ме кара да задължа държавата с 26 млрд. без ясен план кога ще върна тези пари?", риторично попита премиерът." А сега ще правим колкото реактора си искаме за 6.5 милиардаааа, рИвете от яяяд! Да живей Другаря Борисов и Правителството Му!

Грешиш, цената беше 469.4 милиарда евро, но браво на нашия премиер - смъкна я на 6.4 млрд.!!!

ха, ха ха ха ааа.. Кириенко,или който и да е там ,доста водка е поел..)) 1 милиард евро- неустойки !!?? Знаете ли КОГА и СЛЕД КОЛКО ВРЕМЕ един съд ще ни осъди за такава неустойка ?? За проект без ОВОС и един куп други документи и изисквания ??? С ТОЗИ ЛИ МИЛИАРД се готвят гербаджиите да ни будалкат ?? И каква е тази икономическа ефективност САМО за една ГОДИНА , преди другите да си построят??Както писа вече някой тук ?? Последнии напън на руската агентура- настал е ..::))) Гербаджийте са готови да клекнат ..Проблемът им е КАК , клякането, като руски слуги , да го ПРЕДСТАВЯТ -за успешни преговори.. Стари и не толкова стари САБОТЬОРИ на европейското развитие на България..Бок... от втория ешелон на БКП .. ЕДИН реактор , МОЖЕ БИ след 15 години- в Козлодуй , МОЖЕ и да ни е нужен , а може и НЕ ..> Това е .. На ши... служба са рубладжийте ..Лошото е , че цял един народ , ПАК ще им плаща слугинажа ..Емигрирайте Няма спасение от червеното простолюдие , поне засега

ами щи спука д-то от целувки и щ еплащаш като поп или че биеш клинци на студено и онова нахалче от Козяк няма да ти помогне смешнико жалък...

това са най-обикновени лъжи.

Тя тая цена излиза повече от външния ни дълг към момента. Иска им се на гадните руснаци с имперските си амбиции ама да си гледат работата. По-добре да се сключи споразумение и да се плати наустойка, която да се пише на сметката на БСП а Станишев, Р.Овч. и Сие в затвора.

А да знеш случайно размера на дълга ни та пишеш тези гупости!

една друга страна с англиско оръжие, технологии , храна + англиска армия издържа 1 седмица с/у вермахта. победоностната англиска армия избяга през ламанша чак до кам 07/199ч... ама и тогава при аредените яде пердах. маи само с ядене нестава.пък може от американската храна да е ....

На Русия и е през оназ работа - плюс-минус 10 млрд. няма да ги усети. Въпроса е да се погаври с Боко и да завоюва политическо влияние на Балканите...

След като адашчето ти крякаше с още 5 човека срещу Путин на Орлов мост, нищо чудно. Ебаваме се с една от големите икономически сили в региона, и не е необичайно да се поебават и те с нас.

Правителството води абсолютно национално безотговорна политика . Да строи Белене в външни заеми от чужди държави е увеличаване с огромно перо външния дълг на държавата и стигане до астрономически висоти. Няма значение от коя е взет заема - Русия или САЩ. И двете гонят дълбоки икономически и политически интереси. Владеят ли атомната ни енергетика, владеят цялата енергетика на България, ще диктуват цените на вътрешния и външен пазар, ставаме напълно зависими от тях. Няма страна в Европа, която да позволи чужди инвестиции в атомната си енергетика. Всички атомни централи в Европа се строят сега със СОБСТВЕНИ ПАРИ И ОСТАВАТ ДЪРЖАВНИ. Правителството, ако беше национално отговорно, в условията на криза и национална картофа каквато сме сега, трябваше да отвори 1-4 блокове на Козлодуй ,понеже са държавни и напълно изплатени и да им удължи срока до 2030 година, както направи Германия, Финландия, Франция и прочее. А Белене да я строи с вътрешен облигационен заем. Иде яза България - алтернатива на статуквото

Пази Боже, тази "идея" да е алтернативата ни! АЕЦ с облигации!!! 1-4 блок!!! Щели да диктуват цените!!! Идеен другарю, цените се диктуват сега, докато в ЕС има пазар. Как другарю, Гърция има по евтин ток за населението си от нас, без да има АЕЦ и освен това никой не е превзел още, "зависимата" според твоите разбирания Гърция? Рано или късно европейски ток ще стигне до нас, защото това е бъдещето и тогава ще лъсне истината за руските АЕЦ, газ и нефт.

ideyazabulgaria.org

Гърция има по-евтин ток защото НЕ допуска външни инвеститори в енергетиката си и никоя външен не я владее! Ами ти мислиш с краката бе, не с главата? Имаш ли въобще логично мислене? Финландия, която е единствената държава след Румъния страняща атомна централа в Европа я строи с вътрешен облигационен заем? Да не би да е по глупава от другите? Страна с най -конкурентоспособна икономика в света, с БВП 230 милиарда евро? А ман от тъмни балкански субекти живеещи в задния двор на Европа които не познават и не могат да използват развития опит на Европа!

ideyazabulgaria.org

Или ако нямаш свои пари сега, не можеш да реализираш вътрешен облигационен заем, НЯМА да сториш Белене сега, ще отложиш строителството ,ще пуснеш да работят всички блокове на Козлодуй и ще строиш Белене ,чак като се подобри икономическото положение на страната.

Костов каза, че накрая ще платим на руснаците 7-8 млрд. и че не ни трябва таралеж в гащите, ама тогава пискахте срещу него.

Точно Кост-фффф толкова прецака взаимоотношенията ни с тази огромна империя (да се чете: пазар) че само заради това трябва да бъде съден за предателство.

Точен си!!!

Какво ще изнасяш в този "огромен пазар"? Кетчуп и майонеза ли?

Явно тази централа е излишна!Не трябва при тази оглозганост на държавата от управлението на Станишев,сега пък да се нагърбваме с този скъп строеж!И е недопустимо поведението на този Русин да ни пришпорва как лошадь,че видиш ли с времето ще покачва цената!Руските централи са опасни и нежелани в родината!Никакви неустойки няма да се плащат,а да се разсекрети разговорът между Станишев и Путкин,когато се е говорило за цена на обекта!

Москва свали картите...Сега остава Бойко да свали гащите. По-звуците е разберем дали е щастлив или нещастен. Сметката както винаги ще я плати народа, защото е много, много мъдър!

Твоите гащи са свалени, аланкоолу. И то от твоите кумири на Позитано. Нали ти ще плащаш бе, смешник.

Не ми се прави на голям отворко,че ако дойда!

Нека припомним, за тези които са забравили, че един виден комунистически деятел се би в червените гърди преди време, че подписал или уредил такива благини за народа, че това било видите ли- "Голям шлем". не руска каска или азиатски ботуш, а "Голям шлем". Къде е този комдеятел сега, та да се изтъпанчи пред камерата, да се усмихне по Леонардовски и да разясни на народа какво благо е за последния, този "Голям шлем"?

По правешко време, според твърденията на снажния А.А., са давали по 1 година затвор на всеки 1000лева откраднати от държавата. Това правило не важело за Политбюро, ЦК, Партийни институти и разни комитети и окръжни ръководства на въздуха и водата на българския народ - БКП. по тази логика, сега наследниците на това БКП, техните правоприемници, които забъркаха България в тази многомилиардна азиатска каша, трябва да излежат дружно 6000000 години.

А за над 40 хиляди наказанието беше смърт!

Аз пък искам да се построи пистата за Формула 1 край Доброславци. Ще я покрием със специална настилка, от която ще може да се извлича енергия - фърчат си болидите, търкат гуми в настилката - опппаланка - ток! Само опъваме И жиците и почваме да го изнасяме. Пистата ще бъде закрита, разбира се, защото ще прихващаме и газовете на колите! И тая газ след това ще я изнасяме за Катар в най-различни разфасовки в същите контеинери, с които ще караме яЙцата за Абу Даби. За няколко месеца ще изкараме няколко милиарда някаква валута, може и лева и ще си оправим сметките с руснаците. А може, вместо да им плащаме неустойките, да им врътнем един бартер - строеж на писта за Формула 1 край Москва. Но не с енергийно покритие като нашето, а с хартисалия от магистрала Тракия асфалт. И пак ще сме на далавера!

Трябва вашата намеса да се чувства поосезателно!Допускате необосновани обиди и квалификации по отношение на Министърпредседателя и Министъра на ВРБоко,ТикватаПожарникар ит.н.От ОГО някакъв тиквеник и Зимбабве съм получавал какви ли не квалификации-децата ми за Ого са копилтии!Това да те нае рекат глупаке нещо найстандартно и звучи като комплимент!Стегнете се и си гледайте добре работата!То кой ли в БГ паботи добре ,но все пак!Тази вакханалия в ефира трябва да се преустанови!

Какво обидно има в Тиквата Пожарникар? Съчетание м/у стария прякор, с който другарите са наричали другаря Борисов и реалната му специалност! Виж, ако се каже, че този Пожарникар е Тиквеник - това вече ще е обида за всички видове тиквеници, които се изяждат около Нова Година...

а как стана така, че руската фирма спечели конкурса с 2 пъти по-ниска цена?

Два пъти по-ниска от цената та Шкода - филиал на Атомстрой ;))))

Трайков пак не е сметнал правилно. Оставам с усещането, че и премиера и Трайков въобще не са наясно за какво точно преговарят с руснаците.

правилно бръмчиш :-)

Тази цена е съвсем "социална". Който не вярва да си пита "социалния" президент. Трябва да носите на ръце и родения в Херсон, защото при неговото управление със съдействието на другаря Р.Овч. са изхарчени 1 млрд евра, а можеха да бъдат и 2 и 5 и колкото кажат братята освободители. И в криза,когато северните азиатци се чудят какво да правят за да изкарат някоя пара не от продажба на суровини,цената нараства. Защо ли? Разбираме, че ако се откажем, северните азиатци ще се чудят какво да си правят железата. Стрували вече 6,5 млрд вместо 3,8млрд. Що не отидат и да ги продадат на западняци,на европейци? Щял да се изплати АЕЦ за някакви 20 години и от 21та България усилено да богатее. На това му се казва я камилата, я камиларя. И е време вече някой да понесе отговорност за всичко това. СЪД ЗА ВИНОВНИТЕ! СЪД ЗА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ И БЕЗХАБЕРНИЦИ! СЪД ЗА РУСКИТЕ СЛУГИ!

А ша приемат сигурно, ама ворлик е наредил да се поопъват малко....

Я, е па Боко казваше за некакви 25 или 26 млрд. по едно време /ако пак не не е лъгал/, значи 6,7 млрд е добре при това положение....

има участник който е чувал не само една цифра :) колко от вас знаят алтернативните цени?

Поредните глупави изпълнения от наша страна. Сигурно само на мамутите не е известно, че стъпките на бг.преговарящите са продиктувани от американската усмивка Уорлик - о естествено та те са изчезнал вид! И г-н Борисов да престане да си мисли, че печели активи, като се представя за голям мъж, когато прецаква проекти, касаещи националния просперитет - време му е да започне да се държи като политик. А другите звезди Т.Трайков, удобните клакьори от НЕК са доказали, че и те учат стъпките на американския кадрил, но да не вземат да заплетат краката си, защото се знае какво следва... Ще припомня на господата бързата реакция на Русия при аварията в Козлодуй. Сега при поглед от космоса щяхме да мигаме като коледна елха - е да, нали, все пак сме коледа. При така водена политика заслужаваме Русия да се оттегли от всички енергийни проекти

приятелю,какво знаеш ти за българо-американската мъжка любов ... :-)

"При така водена политика заслужаваме Русия да се оттегли от всички енергийни проекти " А дано, ама дали? Щото иначе къде ще си ги реализират.

НАД - ПОД - КОЙТО Е ПИСАЛ СТАТИЯТА Е БИЛ МАХМУРЛИЯ.

Плащайте им единият милиард и да се махат.Не им щем нито жилото нито меда.

Пиши в първо лице единствено число. Иначе оставяш усещането, че си водач на нацията

Ех мили братушки.....свалихте ли си картите най-накрая.В допълнение към твоя коментар за меда и жилото мога да добавя само,че той в действителност принадлежи на русофила Драган Цанков-по време на режима на пълномощията на ген.Ернрот,когато е суспендирана Търтовската конституция.Та щом се е стигнало той да го каже ....

И аз съм за това, да си платим спокойствието, но съм сигурен, че няма да ни оставят. Ще изчакат еничарите им пак да дойдат на власт и ще измислят други сделки.

За какви неустойки говориш? Това са празни приказки, ако те се откажат, както се надуват. Ако ние се откажем тогава може да претендират, само че има проекто цена и промяната и ни освобождава от всякакви таки неустойки. Или трябва да се съгласят на под 5 млрд. и тогава ще бъдем притиснати или се прекратява всичко без никакви неустойки. Но и при 5 млрд. ще сме прецакани. ЕС има програма за възобновяеми източници на енергия и задължителна квота. АЕЦ Белене трябва да се конкурира с тази квота и няма да има къде да продава. Переспективата е да почне големите продажби след 2030 г., а до тогава технологиите ще я направят неизплатима. То и сега има зелени къщи неползващи външна електроенергия, а дори връщащи в мрежата, но са още скъпи. То и най-дървения GSM преди 10 години струваше колкото теглото си в злато, но сега вече е съвсем друго. Същото ще става и с технологиите и производството на материали. Та след 20 години Ядрена централа ще заема около 50 пъти по малък терен, ще се монтира за месеци и ще има много по-голяма ефективност - почти 2 пъти по-голямо КПД при петорно по ниски цени на централата. Вероятно алтернативите източници, ще намалят себестойността на производство, колкото ще бъде на тази АЕЦ.

Трябва да се построи тази АЕЦ. След няколко години ще кажат от ЕС да намалим ТЕЦовете и ще останем с пръст в г*з. Колкото по-рано я построим толкова по-добре.

За плазмодиите си прав, те рашките на тях разчитат. Изобщо дълбоки са корените на българосъветската дружба. Но не мога да разбера дръвченето на руснаците - бълха ги ухапала за някакъв си милиард и триста, а имат уникален шанс да си наместят централката в EU -дори ефектът да е само политически. И могат да го направят като добър и благороден властелин. Мужикът обаче не е благородник и никога не е бил добър търговец, винаги от акъла и ината си е патил. А китайците май много яко скоро ще ги ...подпрат.

Надявай се, злобчо! Историята доказва, че всички опити за "подпиране" на Русия са завършвали зле за този, който се е опитал!

На теб комисарю, пак ли шмайзерите са ти в главата?Нещо да си чувал, че най-сериозната конкуренция на руснаците в икономически аспект са точно китайците? Че това е бъдещата световна икономическа сила? И че ако руснаците не проявяват гъвкавост в отношенията си с Европа, няма как да компенсират това.

Руснак - мужик? Ами ти да не би граф или виконт? С този селски речник - баш мужик си.

Не си дорасла падружке, та да ми даваш точно ти оценки. Когато яростно защитаваш националистическите си пристрастия в българските форуми, поне се постарай да разучиш добре изразността в българския език, за да схващаш добре смисъла на написаното. А колкото до мужика, това си е ваша дума, даваща определение за лице от мъжки пол, т.е. точно руснакът си е мужик. Нима се срамуваш вече от собствения си език? И още нещо: с това, че постоянно и масирано се опитваш на всяка цена да опонираш на всичко, което не възхвалява страната ти, дори и когато е смислено, предизвиква още по-негативен ефект. Вашият шовинизъм и имперско високомерие отдавна не са тачени в Източва Европа и вие самите правите така, че и в България да стане същото.

Ясно е, че АЕЦ Белене няма да се строи. Освен милиарда загробен в гьола на централата, ще се наложи да платим и още един милиард неустойки на рашаните. Ще ги платим ние обикновенните данъкоплатци , а не пожарникаря заявяваш винаги "АЗ ПЛАЩАМ". Още не му е дошло време да плащате, но и това ще стане. ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ОБЯСНЯВАТЕ ПО ПОДРОБНО ЗА СДЕЛКАТА ЗА ГОРНА АРДА КОЯТО МИНИСТЪР ТРАЙЧО СКЛЮЧИ С БИВШИЯ СИ (А МОЖЕ БИ И НАСТОЯЩ) РАБОТОДАТЕЛ ЕВН. Корупцията в България е чудовищна. Идват едни управляващи подписват сделки, ВЗЕМАТ СИ КОМИСИОННИТЕ, следващото правителство не ги изпълнява , плаща неустойки и подписва нови безумни договори вземайки си за тях КОМИСИОННИ. Така тази спирала се въри повече от 20 години. СЛЕД ТЕЗИ НЕСРЕТНЦИ ОСТАВАТ САМО ЕДНИ ПАПКИ НАРЕЧЕНИ "ПРОЕКТО СМЕТНА ДОКУМЕНТАЦИЯ" СТРУВАЩИ МИЛИАРДИ ЕВРО. Случая с АЕЦ Белене го доказа, а този с каскадата Горна Арда е на път да го препотвърди. УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ СМЕНЯТ. КОМИСИОННИТЕ ОСТАВАТ ЗА ТЯХ , А ЗАДЪЛЖЕНИЯТА ОТ НЕИЗПЪЛНЕНИТЕ ПРОЕКТИ ЗА НАС.

Ето един цитат от Втората Свет.Война на ген.Патън. "Трудността в разбирането ни с руснаците идва от факта , че ние не осъзнаваме тяхната принадлежност към Азия - а не към Европа. В допълнение към другите азиатски черти на характера , бих добавил , че те не ценят човешкия живот , всички са варвари и хронични алкохолици " Ген. Патън

Много ум е имало под каската на генерала Патън,бееей! Танкистите са все такива като него,не е за учудване високият му интелект...

Че си намерил цитат на този явно доста известен генерал?!?!...е похвално,но трябва да знаеш че всеки който слага една цяла нация,при това толкова могъща,под общ знаменател не е много наред.Всъщност кой е този генерал?

Този без който сега в Масква щяхте да говорите на немски...и щяхте да живеете по добре между другото...

Възможно е да си прав, но кажи как се характеризира поведение ДА НАРИЧАШ ПУТИН ПРИЯТЕЛ, ДА МУ ПОДАРЯВАШ КУЧЕНЦА , А СЛЕД ТОВА ЗАД ГЪРБА МУ ДА ГОВОРИШ ТАКИВА НЕЩА: "Путин казва: "Аз имам цена". Викам му: "Сигурен съм, но това не е нашата цена". Той беше готов да я обяви, тя беше 6,3 млрд. евро. Аз попитах: "Защо обявихте 3,970 млрд. евро". ТОЗИ АНДРЕШКО ИЗЖИВЯВАЩ СЕ КАТО МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ СЕ ДЪРЖИ КАТО ПРАВЕШКИ СЕЛЯНИН. ПОДОБНА НОРМА НА ПОВЕДЕНИЕ ВИНАГИ НЕ Е ОСТАВАЛА БЕЗ ПОСЛЕДСТВИЯ. ДАЙ БОЖЕ ТЕ ДА СА ПЕРСОНАЛНИ И ЗА ТЯХ ДА НЕ ПЛАЩА НАРОДА. Не е далеч момента когато Бойко и неговия цар ще си отидат така бързо и неусетно както дойдоха на власт. Всичко е въпрос на пазар между Натовските парньори на Борисов и братовчедите им от Москва.

Ще те допълня... И тъй като американските големи братя ценят особено много човешкия живот изобретяват и изпозват все повече хуманни оръжия, или т.н. умни оръжия, които поразяват телевизии, болници, пътнически влакове, сватби ... да продължавам ли? Американците не се посвеняват да убиват, за тях единственият проблем е да не бъдат убити!!!

Определено Достоевски, Чайковски Менделеев, Ломоносов, Капица, Сахаров и др. подобни са хора с типичен азиатски морал и мироглед.

Руските специалисти са си направили сметките и са казали ясно сумата. Какво чудно има в това, че тя нараства през годините - като знаем, че всичко поскъпва, и ако продължим да протакаме с тази централа, само ще губим ползи, а цената ще се увеличава - естествен процес. И доколкото си спомням, в сравнение с разни френски и канадски предложения, тази цена беше най-ниската. Да се осъдят тези, дето са наливали бетони и са ги къртили след това - пропилявайки парите ни досега вече толкова години, откакто гаражната патка подписа в ЕС затварянето на Козлодуйските блокове! Ако сега вече не се почне строителството на новата централа, Румъния, а и самата Турция ще ни издухат в областта на енергетиката на Балканите! Трябва вече да се вземе едно решение и да се действа, стига пазарлъци!

Ало, редакторите, я си оправете програмите, да не ми режат думите на парченца! Къде е другата част от текста?! И защо не изчистите спама и обидите към всичко живо, що не е американец, от постовете под тая новина?! Доста сте пристрастни! Аман от цензура!

Говориш пълни глупости. Канадците предлагаха на двойно по-ниска цена за около 2 млрд. Но проблема дори не е в това. Проблема е в продажбите. Проблема е че в момента даже вече има технологии които многократно намаляват размерите на турбините при увеличена мощност и при 70% цена и 49% КПД. /стандартната парна технология съответно 100% и 38%/ При това цената за новост след 3-4 години ще отиде на 20%. Мога и линк да ти дам да се пообразоваш, но дира ги трие. Къртенето е заради новата Руска технология, която е несъвместима със старата. За тва е виновен бай ти Тошо още. Гаражната никога не е подписвала затваряне. Подписвала е продължаване на работата на Козлодуй, въпреки подписа на Д.Попов от 1994 г., според който 1-4 блок на Козлодуй трябваше да се затворят 1999г. Напротив ако си чела меморандума щеше да си наясно, че България е държала 3 и 4 блок да се затворят не по рано от 2008-2010 г., а нямаше да повтаряш лъжливи червени партенки.

поредната лъжа но слезлите от гората и техните потомци излезе ,4 млр. останаха в изкривеното им мислене ,и дежурните да не умуват много щото ясно е казано че това е чиста цена без лихви