В три от шестте случая причина за смъртта е сърдечен пристъп при шофьори, на които не е била оказана навременна помощ поради транспортния срив и невъзможността "Бърза помощ" да пристигне навреме, предаде американският тв канал Ей Би Си, цитиран от ТАСС и БТА.

На някои места в САЩ заради обилните снеговалежи бе обявено извънредно положение, като например в западната част на щата Ню Йорк, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо обяви извънредно положение за 10 окръга на щата. Закрити са над 200 км от основната магистрала в щата.

Националната гвардия помага на населението. Властите предприемат мерки за спешната евакуация на шофьорите и блокираните по пътищата транспортни средства. Те настоятелно съветват хората да не излизат от автомобилите си дори и ако бензинът им е свършил и отоплението не може да работи.

Вижте снимки >>>


В западната част на щата Ню Йорк снежната покривка достигна близо 2 метра.
На много места в западен Ню Йорк се очакват от 0,9 до 1,2 метра сняг, а за други места има прогнози за 1,8 метра сняг.

В Бъфало стотици хиляди останаха блокирани по домовете си. Там температурите паднаха до минус 20 градуса, а снежната покривка е огромна.

Синоптици коментират интересния факт как бурята се е концентрирала в един определен район на Бъфало като северната част на града е била незасегната, а останалата за 48 часа се очаква да получи общо количество сняг, което по принцип се натрупва четири месеца. В щата Ню Йорк са затворени училища и е обявено извънредно положение.

В американския Юг бяха регистрирани рекордни студове за този период от годината. На хавайския спящ вулкан Мауна Кеа беше регистрирана температура от минус 1 градус по Целзий. Във Флорида също бяха измерени рекордно ниски температури, а хората разказват, че никога не им е било толкова студено.

Според метеоролозите вчера е била най-студената ноемврийска сутрин в САЩ от 1976 г.  Обикновено такава студена вълна има през втората половина на декември, коментират експертите.

В България за днес е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици в седем области. През нощта на 19 срещу 20 ноември ще има интензивни валежи с гръмотевици.

Вижте подробна прогноза за времето >>>