Кирилов взе участие в дискусия с посланика на САЩ в ЕС - Уилям Кенард, в Комисията за външни работи към Европейския парламент.

Българският евродепутат попита за визовия режим и двойния стандарт на САЩ към граждани на ЕС. България е една от малкото страни в ЕС, заедно с Полша, Румъния и Кипър, за чиито граждани все още са необходими визи за САЩ.
Кирилов подчерта, че парадоксът се поражда от това, че според механизма за присъединяване към безвизовия режим годишно отказите за визи не трябва да надвишават определен процент от всички заявления, но тези откази се дават именно от американските власти, в лицето на техните дипломатически мисии в съответната страна.
В България по случая имаме поговорка "и ножът, и хлябът са в едни ръце", коментира евродепутатът.

Американският дипломат заяви, че администрацията на преизбрания президент Обама, и той самият разбират разочарованието и работят в тази посока, но тази ситуация вероятно ще продължи още известно време.

В началото на септември вътрешният министър работи Цветан Цветанов и министърът по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано подписаха междуправителствено споразумение за засилване на сътрудничеството в предотвратяването и борбата с тежката престъпност.
"Това е още една крачка към безвизовата програма на САЩ", заяви тогава Наполитано.

През февруари пък българският посленик във Вашингтон Елена Поптодорова обяви, че не е реалистично визите да паднат тази година.