Демонстрацията е събрала привърженици на антимигрантската партия „Алтернатива за Германия“, съобщи в. „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Те гневно са скандирали против „добре-дошли културата“, за която канцлерът Ангела Меркел често е атакувана.

Около 300 души са участвали в контрадемонстрация и се е наложило полиция да държи на разстояние двете групи.

Кипна Фрайбург, провинция Баден-Вюртемберг, защото именно там в средата на октомври беше изнасилена и убита 19-годишната студентка Мария Ладенбургер.

А на пресконференция в събота бе съобщено, че за престъплението е заподозрян и арестуван 17-годишен афганистанец. Той е влязъл в страната през 2015 г. непридружен от възрастни и е търсил бежански статут, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

"Къде е вътрешната сигурност?", питат канцлера

По-късно медии съобщиха, че чужденецът е признал за престъплението. Социалните мрежи пламтят от омраза против бежанците, пише британският „Дейли експрес“.

Пост в Туитър припомня, че Ангела Меркел през 2016 г. се е зарекла за „нулева толерантност, когато става дума за вътрешната сигурност“. „Как изглежда вътрешната сигурност през 2016-а, г-жо Меркел?“, ехидно пита авторът.

Друг туит е по-категоричен: „Мария Ладенбургер щеше да е жива, ако не беше политиката на Меркел за бежанците“.

Трети автор припомня изявление на Мартин Шулц, обявилия оставката си председател на Европейския парламент, според което „Това, което бежанците носят в страната ни, струва повече от злато“.

Язвителният въпрос тук е „Беше ли Мартин Шулц на погребението на Мария Ладенбургер?

Допълнително нагнетиха напрежението публикации, че същият мигрант може да е виновен и за изнасилването и убийството на друга млада жена в града. Но германската полиция, цитирана днес от медиите в страната, е категорична, че няма връзка между двете престъпления.

Надигащата се вълна обществен гняв прави все по-трудно за канцлера до оправдае това, че не поставя таван на броя бежанци, които могат тепърва да пристигат, коментира „Дейли експрес“.

Всекидневникът припомня, че Ангела Меркел смята да се бори за четвърти мандат на власт на изборите догодина.

Утре би навършила 20 години

Красивата Мария Ладенбургер успоредно с учението си е работила за подпомагане на мигрантите в града, но полицията не смята, че е срещнала убиеца си преди комшарната нощ срещу 16 октомври.

Тя се е връщала с велосипеда от парти, когато нападателят я е изнасилил преди да я удави в реката, където през деня са открили тялото й.

През месеца, последвал престъплението, са били разпитани около 1400 свидетели, а за съобщаване на полезна информация бе обявена награда от 35 000 евро.

Мигрантът, който живеел в района, е бил заподозрян по запис от видеокамера за наблюдение на трафика. После ДНК тестове са го свързали със самото престъпление.

Днес „Дейли експрес“ съобщи, че Мария е дъщеря на високопоставен служител в Европейския съюз - д-р Клеменс Ладенбургер. През октомври той и съпругата му Фредерика са написали в некролога за дъщеря си: "19 години Мария беше лъч слънчева светлина за нашето семейство и ще остане такава".

На 6 декември (т.е. утре) девойката би навършила 20 години.